2021. május 17., Paszkál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Szilícium-völgyben az erdő az egyik legvonzóbb befektetés

A befektetők impozáns névsorát látva nem biztos, hogy elsőre eltalálnánk: a Pachama névre keresztelt startup az erdők feltérképezésére specializálódott. De miért keltette fel ez a 
terület a rendszerint az Uber, a Twitter vagy éppen az Instagram körül forgolódó Szilícium-völgybéli nagykutyák figyelmét?

Az érdeklődés okát a szén, egész pontosan a szén-dioxid körül kell keresni. Az internetre épülő iparág üvegházgáz-kibocsátása jelentős, így a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak és a fogyasztói tudatosság növekedése érthető módon fordította az IT óriásait a lehetséges megoldások keresése felé.

Az erdősítés kézenfekvő és természetes klímavédelmi eszköz, és a befektetők reményei szerint a benne rejlő lehetőségeket a műholdképek, a mesterséges intelligencia és az adattudomány eredményeinek segítségével még sokkal hatékonyabban és sikeresebben aknázhatják ki.

Forrás: Pachama/youtube.com

A San Franciscó-i startup műholdképek és lézerrel működő úgynevezett Lidar segítségével készít becsléseket az egyes erdőterületekben tárolt karbon mennyiségéről. Nyomon tudják követni az erdő növekedését, illetve távolról képesek ellenőrizni az esetleges vágásokat.

A gépi tanulás segítségével meghatározható az erdők faállományának kora, fajösszetétele és magassága – mindazok az értékek, amelyekre a növényzetben tárolt szén-dioxid mennyiségének pontos becsléséhez szükség van.

Miért fontos, hogy az erdők klímáért tett szolgálatait számszerűsíteni tudjuk?

Eltagadhatatlan az a szolgáltatás, amelyet egy érintetlen erdő a klíma és ezáltal az emberiség számára nyújt. De ezt a hasznot a fűrészmalommal ellentétben nehezen tudjuk kézzelfogható anyagi nyereségre lefordítani. A Pachama és a Microsoft támogatását is élvező SilviaTerra erre a kihívásra kínál megoldást.

Olyan online platformot hoznak létre, ahol a tevékenységeik következményeit ellensúlyozni próbáló vállalatok és az erdők kezelői egymásra találhatnak.

A fejlett technológia segítségével pedig ellenőrizni tudják, hogy az erdők fennmaradásáért kifizetett összegek nem mennek veszendőbe, és a tárolt szén-dioxid mennyisége az elvárások szerint alakul.

Neked ajánljuk
Több mint 100 éve ünnepeljük a madarak és a fák napját A fával borított területek növelését sürgeti Áder János Bajban vannak a kérgesteknősök Kaliforniában Ember egy kutyáért, emberek egymásért (videó) Megérkezett a Tesla Magyarországra
Tovább a forrásra: greenbiz.com
Vissza
Hírfolyam