2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy nehézségek árán, de megvalósíthatók az EU 2030-as klímacéljai

Az új technológiák tömeges használata melletti komoly elkötelezettség révén és az emberek viselkedésének alapvető megváltozásával valósíthatók meg az Európai Unió 2030-ra kitűzött céljai – közölte a Climact nevű belga klímavédelmi szervezet hétfőn közzétett tanulmányában.

A tanulmány szerint a klímacélok elérhetők, megvalósításuk azonban drasztikus változást követel az energiafelhasználás, a mezőgazdaság és a közlekedés terén is.
Ehhez egyebek mellett arra lenne szükség, hogy tíz éven belül az új gépjárművek legalább 60, de inkább 88 százaléka üvegházhatást okozó kibocsátás nélkül közlekedjen, és az új autók legalább 93 százaléka éghajlatbarát technológiával készüljön – ismertette az MTI.

A tanulmány készítői szerint az új építésű lakóházak, valamint az üzemek és erőművek energiafelhasználása esetében, valamint a mezőgazdaság területén is nagy erőfeszítésekre lenne szükség a célok eléréséhez.

Meglátásuk szerint az EU szénalapú villamosenergia-termelését a jelenlegi 470 terawattóráról – az Európai Parlament által követelt 55 százalékos célkitűzés eléréséhez – 2030-ra legfeljebb 50 terawattórára kell csökkenteni, a 65 százalékos célhoz pedig 25 terawattórára. A lakóépületek 2,3-3,5 százalékát évente olyan mértékben kell korszerűsíteni, hogy azok energiafelhasználása mintegy 80 százalékkal legyen kevesebb.

A mezőgazdaságot tekintve a klímacélok megvalósíthatósági forgatókönyve egyértelműen kiemeli a mezőgazdasági termékek iránti kereslet megváltozásának szükségességét. A húsfogyasztásnak, különösen a kérődzők húsa fogyasztásának 11-30 százalékkal kellene visszaszorulnia, vagyis a hétköznapi étrendbe sokkal több növényi eredetű fehérjeforrás beépítése lenne szükséges. Ehhez azonban technikai és technológiai átállásra is szükség van a növénytermesztés terméshozamának jelentős növelése érdekében. 

Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam