2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyarok többsége a döntéshozóktól várná a megoldásokat a környezeti problémákra

Így felülről jövő iránymutatással és szabályozással még tovább lehetne ösztönözni az embereket a változásra – derül WWF Magyarország friss kutatásából.

A WWF Magyarország reprezentatív kutatása többek között azt vizsgálta, hogy a városi magyar lakosság hogyan viszonyul a természet- és környezetvédelemhez. A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a magyarok nagy része fontosnak és aktuálisnak tartja a környezeti problémákat, és készen áll a változtatásokra a fenntartható jövő érdekében.

A kormányok és vállalatok globális összefogását azonban elengedhetetlennek tartják ahhoz, hogy elkerülhető legyen a környezeti katasztrófa. A kutatás szerint a lakosság nagy része az egyéni felelősségvállalás helyett a felülről érkező megoldásokat szorgalmazná.

A többség (49 százalék) a globális összefogást sürgetők körébe tartozik: ők úgy gondolják, az egyes emberek már kevesek a környezeti katasztrófa elkerüléséhez, és világméretű összefogásra lenne szükség a kormányok és vállalatok részéről.

Ennél kevesebben, a megkérdezettek 36 százaléka tartja csak kulcsnak az egyéni felelősségvállalást – szerintük ha minden ember csökkentené a saját fogyasztását, és környezettudatosan élne, visszafordíthatók lennének a mai káros folyamatok.

A WWF Magyarország kutatásában arra is kereste a választ, hogy a magyarok életük mely területén szándékoznak fenntarthatóbban élni, vagy akár már aktívan tesznek-e is ezért. A lakosság több mint fele (65 százalék) jelenleg is takarékoskodik a vízzel. A megkérdezettek 74 százaléka szeretné kerülni az eldobható műanyagok használatát, 59 százalékuk pedig már így is tesz. 77 százalék szeretné minimalizálni a kidobott élelmiszer mennyiségét, 53 százalék már aktívan tesz is ezért.

A megkérdezettek 59 százaléka szeretne tömegközlekedéssel vagy kerékpárral munkába járni, de csak 28 százalék azok aránya, akik valóban ezt a közlekedési formát használják a mindennapokban Fotó: shutterstock.com

A kutatás arra is rávilágít, hogy az emberek az életmódjukba sikeresen beépített változtatásokat hajlandók is megtartani és tartósan alkalmazni a későbbiekben. A kutatás a WWF Magyarország megbízásából 2019-ben készült 500 fő megkérdezésével, reprezentatív mintán, a magyarországi 18–59 éves városi lakosság körében.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam