2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fővárosban már szennyezettebb a levegő, mint a korlátozások előtt

A kijárási korlátozások eltörlésével Európa nagyvárosaiban megugrott a légszennyezettség mértéke – Budapesten rekordmértékben.

Nem tartott sokáig a légszennyezettség visszaesése Európa nagyobb városaiban. Ahogy elkezdtek lazulni a járványügyi intézkedések, úgy tértek vissza a dugók az utakra, és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss adatai alapján megugrott a levegőben a nitrogén-dioxid mennyisége – írja a Financial Times nyomán a hvg.hu.

A szervezet szerint Párizsban, Brüsszelben és Milánóban is jelentősen megemelkedett a légszennyezettség mértéke, mióta a korlátozásokat mérsékelték, ráadásul

a levegő szennyezettsége már úgy van a koronavírus megjelenése előtti vagy ahhoz közeli szinteken, hogy még nincs is akkora forgalom, mint korábban.

Ennek az lehet az oka, hogy drasztikusan visszaesett a tömegközlekedést használók száma, míg az utakon megnőtt a forgalom. 

A szennyező anyagok mennyisége a legtöbb európai városban még alatta van annak, amit egy évvel ezelőtt mértek, de gyorsan növekszik. Egy negatív rekord Budapest nevéhez fűződik: a lezárásokkal érintett nagyvárosok közül a magyar főváros az egyetlen, ahol a légszennyezettség mértéke már a járvány előtt mért szint fölé került.

A Parlament épülete szmogban 2017 januárjában
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Neked ajánljuk
Klímabarát település díjat kapott Szeged Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam