2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az új sarkvidéki hőmérsékleti rekordok megerősítését kéri Oroszországtól a Meteorológia Világszervezet

Az elmúlt hetekben Szibériában „kivételes forróság” volt a WMO szerint. A genfi központú ENSZ-szervezet várhatóan napokon belül megerősítést kap az orosz meteorológiai hatóságtól, a Roszgidromettől, ekkor fogja elkezdeni saját igazoló folyamatait, hogy ellenőrizzék a korábban leolvasott értéket, amely minden idők legmelegebb hőmérséklete a térségben.

Június 21-én az északi sarkkörön túl fekvő orosz városból, Verhojanszkból 38 Celsius-fokos hőmérsékletet jelentettek. A város Moszkvától 4660 kilométerre északkeletre, a Szaha Köztársaságban található.

Clare Nullis, a WMO szóvivője kedden elmondta, a műholdas felvételeken aggasztó kiterjedésű vörös területet láttak. A régiót erdőtüzek is sújtják, ami tovább növeli a hőmérsékletet. Az oroszországi erdőtüzeket figyelő hatóság, az Avialeszohrana adatai szerint 275 ezer hektár erdő áll lángokban a Szaha Köztársaságban.

Az Északi-sarkvidék kétszer akkora sebességgel melegszik, mint a globális átlag, az idei szokatlanul meleg szibériai tavasz hatására megolvadt a hó, és korán töredezett fel a folyókat borító jég.

Februárban egy antarktiszi kutatóbázison a kontinens valaha feljegyzett legmagasabb februári hőmérsékletét mérték. „Hónapról hónapra meglepődünk, aggódunk a hőmérsékleti értékek miatt” – mondta Nullis.

„Nyilvánvalóan Kelet-Szibéria ezen régiójában a telek nagyon-nagyon szélsőségesen hidegek, de a terület ismert nyári extremitásairól is, tehát a 30 Celsius-fok feletti júliusi meleg nem szokatlan. Viszont a 38 Celsius-fok egyértelműen kivételes” – közölte a szóvivő.

A mintegy 1300 fős lakosú Verhojanszk a Guinness Rekordok Könyvében már mint a legnagyobb hőmérsékleti szélsőségeket felmutató település szerepel: mértek itt mínusz 68 Celsius-fokot és plusz 37,2 Celsius-fokot is. 

Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam