2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szibériai meleg súlyos következményekkel jár

A 38 Celsius-fokos szibériai melegrekordot nemrégiben épp azon a településen regisztrálták, ahol 1892-ben az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékletét is mérték. A még Magyarországon is rendkívül melegnek számító hőmérséklet a sarkvidékeken lévő hó- és jégtakaró olvadásának következtében alakulhatott ki. 

A mostani szibériai hőség egyáltalán nem jött váratlanul, már a májusi időjárás is rendkívül meleg volt, igaz, nemcsak Oroszország északi részén, hanem szerte a világon az átlagokat nézve. Sőt, az elmúlt öt hónap a legmelegebb január és május közötti időszaknak mondható az orosz meteorológiai mérések 140 éves története alapján  – olvashatjuk a G7-en.

Az Európai Bizottság által támogatott Copernicus Climate Change Service (C3S) egyik szakértője szerint

a nyugat-szibériai terület azonban nem csak az elképesztő ütemű felmelegedés, hanem a hőmérséklet rendkívüli változékonysága miatt is kiemelhető.

A szélsőséges időjárás egyik legfrissebb következménye egy üzemanyag-tározó megrongálódása volt május végén az észak-szibériai Norilszk közelében. A több mint 20 ezer tonna dízelolaj kiömlésével járó balesetet végső soron valószínűleg a permafroszt felolvadása okozta. A sarkvidék történetének legjelentősebb környezetkárosodását okozó katasztrófa mellett meg kell említeni az egyre súlyosabb tűzvészeket is, amelyek várhatóan 2020-ban is komoly károkat fognak okozni.

Május 29-én Norilszkban mintegy 20 ezer tonna dízelolaj folyt ki egy tartályból, egyebek között az Ambarka és a Daldikan folyóba. A balesetet az okozta, hogy egy személyautó ütközött az egyik olajtárolónak a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat hőerőművének területén
Fotó: MTI/EPA/Krasznojarszk régió kormányzóságának sajtóirodája

A felmelegedő szibériai éghajlat azonban nemcsak a helyi állat- és növényvilágra, de a lakosság sorsára is hatással van. Az embereket a hőhullámok mellett a talaj mocsarasodása és a tűzveszély fenyegeti. A permafroszt olvadásával metán, a tűzvészek pusztítása során pedig szén-dioxid kerül a légkörbe, méghozzá hatalmas mennyiségekben, ördögi körként tovább gyorsítva és súlyosbítva a klímaváltozás folyamatát.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam