2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úton a tisztább levegő felé

Határozott kibocsátási célokat tűzött ki a magyar kormány a következő évtized végére.

Kevesebb mint a felére mérséklődhetnek a légszennyezésből adódó környezeti és egészségügyi kockázatok, amennyiben sikerül végrehajtani a 2030-ig szóló emissziócsökkentési stratégiát. A kormányprogram érinti a mezőgazdaságot, az ipart és a közlekedést is, csakúgy, mint az energiatermelést és a lakossági fűtést – írja a Magyar Nemzet Online.

Az emberi egészséget veszélyeztető környezeti tényezők közül Európában első helyen a légszennyezés áll, ezért a levegő minőségének javítása a környezetvédelem legfontosabb területei közé tartozik – jelezte a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., amelynek munkatársai közreműködtek az Országos levegőterhelés-csökkentési program előkészítésé­ben.

A vidéki településeken még mindig sok helyen fűtenek környezetszennyező fosszilis tüzelőanyaggal
Fotó: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

A dokumentumot nemrégiben fogadta el a kormány, a határozat célokat fogalmaz meg az ipari szereplők, a mezőgazdaság, a közlekedés és az energetika számára 2030-ig. A program egyúttal irányt szab az ágazati szabályozások, támogatások következő években kívánatos változásához. Ezzel uniós irányelv szerinti kötelezettségének tett eleget Magyarország.

A program a szennyező anyagokra konkrét kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaz meg.

A kis méretű részecskékből 55 százalékkal, az ammóniából 32 százalékkal, a kén-dioxidból 73 százalékkal, a nem metán illékony szerves anyagokból 58 százalékkal, a nitrogén-oxidokból pedig 66 százalékkal kevesebb kerülhet a légkörbe hazánkban 2030-ban, mint 2005-ben került. A célok eléréséhez számos területen – mint a lakossági tüzeléses fűtés, az ipar, a mezőgazdaság, a hulladékgazdálkodás, az energetika és a közlekedés – beavatkozásra van szükség, összesen 28 intézkedéscsomagot foglal magában a program.

A célok eléréséhez nem elég az egyes szektorok hozzájárulása, nagy szükség van a lakosság egészének aktív közreműködésére, a mind környezettudatosabb életmódra való áttérésre.

A Herman Ottó Intézet külön programot is indított. A HungAIRy projekt 2026-ig tart és nyolc magyarországi régiót érint, amelyekben ökomenedzser-hálózatot alakítottak ki, és megújítják a levegőminőségi terveket.

Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét Okosbuszmegállók tehetik tisztábbá a jövő városainak levegőjét A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Az ENSZ üzenete az óceánok világnapján: eljött a cselekvés ideje
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam