2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Először találtak műanyagszemcséket a Déli-sarkvidék szárazföldjén

Az olaszországi Sienai Egyetem tudósai vezette kutatócsoport a déli-óceáni György király-szigeten gyűjtött apró élőlényeket egy mohával és zuzmóval borított szigetelőanyag-darabról.

A kutatók infravörös képalkotó technológiával polisztirolszemcséket (a szigetelő alapanyaga) találtak kicsiny ugróvillások (Cryptopygus antarcticus) tápcsatornájában.
Ezeket az apró ízeltlábúakat az Antarktisz jéggel nem borított területein a domináns fajok közé sorolják, táplálékuk általában zuzmó és mikroalgák.

A Biology Letters tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői szerint az ugróvillások szokásos táplálékuk fogyasztása közben eszik meg a műanyagszemcséket. A tudósok meglátása szerint

a bélrendszerükben talált szemcsék arra utalnak, hogy a mikroműanyag-szennyezés már „mélyen” beszűrődött az emberi világtól távol eső antarktiszi szárazföldi táplálékláncba.

Ha ezekbe a fajokba már bekerült a mikroműanyag, akkor ott lehet a talajban, és bejuthatott az ugróvillásokat fogyasztó ragadozók, az atkák szervezetébe is – mondta Elisa Bergami, a Sienai Egyetem kutatója.

Noha az óceánok műanyagszennyezését régóta vizsgálják, keveset tudni arról, hogy mennyi mikroműanyag található a déli-sarkvidéki szárazföldön. A kutatóbázisok, a katonai létesítmények és a turisták a Déli-Shetland-szigetek részét képező György király-szigetet „az Antarktisz egyik legszennyezettebb régiójává tették” a tudósok szerint.

Kutatóállomás a György király-szigeten Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Így veszik el a kedvét az illegális szemetelőknek egy román faluban Romániában szelektív hulladékkal is lehet utazni Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam