2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Portugáliát sújtják a legjobban az erdőtüzek Európában

Portugáliát sújtják a legjobban az erdőtüzek Európában: az Ibériai-félszigeten fekvő ország erdőterületeinek több mint 3 százaléka áll lángokban minden évben – derült ki a portugál természetvédelmi egyesület (ANP) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön kiadott közös jelentéséből.

A jelentés szerint Európát tekintve Portugáliában történt a legtöbb erdőtűzbaleset, és ebben az országban perzselődött fel a legtöbb hektárnyi erdőterület az elmúlt harminc évben.

A mutatók szerint éves szinten átlagosan 17 ezer tűzeset történik 120 ezer hektárnyi területet érintve, ami 20 százalékkal több, mint Spanyolországban, annak ellenére, hogy Portugália 80 százalékkal kevesebb erdőterülettel rendelkezik.  

„Portugália Európát tekintve az első, világviszonylatban a negyedik helyen áll a 21. század eleje óta odaveszett erdőterületek tekintetében, amiért döntően az országot nyaranta sújtó erdőtüzek a felelősek”

– olvasható a jelentésben. A WWF szerint a portugál erdőtüzek számos tényezővel, köztük a hagyományos mezőgazdasági tevékenységek megszűnésével és a felelős erdőgazdálkodás hiányával vannak összefüggésben.

Erdőtűz Portugáliában 2019 márciusában Fotó: shutterstock.com

A szervezet szerint az erdőtüzek nem csupán a környezetet károsítják, hanem komoly kockázatot jelentenek az emberek életére is, ezreket kényszerítve otthonuk elhagyására, és súlyos anyagi károkat okozva. A jelentés szerint a nagy tüzek megakadályozása érdekében hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, a vidéki területek fejlesztésére és a lakosság hozzáállásának a megváltoztatására.

Neked ajánljuk
Nyílt levélben szorgalmazzák az álhírek elleni hatékonyabb fellépést Mi a tétje a Glasgow-ban zajló tárgyalásoknak? Életet mentettek a fürge rókalábak Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam