2021. május 6., Frida, Ivett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Talán sosem látjuk meg a fától az erdőt

Európa erdők nélkül nem tudná mérsékelni a klímaváltozás következményeit – csakhogy a klímaváltozás pusztítja a fákat. A hőmérséklet emelkedésével együtt nő a szárazság gyakorisága, az erdőtüzek kockázata és a kártevők pusztítása – nem minden fafajta képes megfelelni a szélsőséges kihívásnak.

A döntéshozók az elkövetkező években a szén-dioxid megkötése érdekében fák milliárdjait tervezik elültetni Európában. Ugyanakkor a kontinens szárazföldjeinek csaknem felét borító növénytakaró aggasztó állapota miatt az erdősítéssel kapcsolatos határozott célok ellenére sem világos, milyen jövő vár az európai erdőkre – figyelmeztet a Politico oldalán megjelent írás.

Mivel az erdők már ma is a légkörbe jutó szén-dioxid tíz százalékának megkötéséért felelősek, az unió klímavédelmi törekvéseiben is kulcsszerepet szánnak nekik.

Az erdőknek egyéb szempontokból – a biológiai sokféleség megőrzésében, a cement és egyéb, környezetkárosító épületanyagok helyettesítésében és a megújuló energiatermelésben is fontos szerep jutna a zöldfordulatban. Csakhogy az erdőtüzek gyakoribbá válásával és a fakitermelés fokozódásával az erdők által megkötött üvegházgáz mennyisége évről évre csökken.

A fák számára szokatlan meleg és szárazság fokozza a növények sérülékenységét az egyre sokasodó kártevőkkel – gombákkal, bogarakkal darazsakkal és lepkékkel – szemben Fotó: shutterstock.com

Az elmúlt két év szárazsága rengeteg fa pusztulását okozta, és nem csak a telepített fenyvesek, hanem például a Közép-Európában elterjedt bükkösök is veszélyben vannak. 

Ezért a szakemberek arra figyelmeztetnek, az erdők telepítése önmagában nem képes kezelni a kialakult helyzetet. Egy fa elültetése csak egy százéves munka első lépése. Ahogy az Európai Bizottság Biodiverzitás Stratégiája is leszögezi, legalább ennyire fontos az erdők megóvása, alkalmazkodásuk elősegítése és az ellenálló fafajták megtalálása.

Neked ajánljuk
A klímabarát életmód elterjesztését célozná az új francia klímatörvény Vlagyimir Putyin is részt vesz a klímacsúcson Az EU kiterjeszti szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerét Újjászületett a Bezerédi-Duna-ág, fejlődnek a nemzeti parkok A járvány alatt is segítenek a nógrádi civilek
Tovább a forrásra: politico.eu
Vissza
Hírfolyam