2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rendszeressé válhat a 40 Celsius-fokos hőmérséklet a század végére Nagy-Britanniában

A Nagy-Britanniában eddig mért legmagasabb hőmérséklet 38,7 Celsius-fok volt, amelyet tavaly júliusban jegyeztek fel Cambridge-ben.

A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) új tanulmánya szerint 2100-ra rendszeressé válhat az akár 40 Celsius-fokot is elérő nyári hőmérséklet Nagy-Britanniában, ha nagyon magas marad a szén-dioxid-kibocsátás – számolt be a BBC hírportálja alapján az MTI.

Az elmúlt két nyáron Nagy-Britannia és Európa sok területét sújtották szokatlan és a szervezetet erősen megterhelő hőséggel kísért időszakok. A Met Office kutatói szerint egyértelmű, hogy ezekért a forró nyarakért részben az emberi tevékenységekből eredő üvegházhatású gázok a felelősek.

„A szélsőségesen meleg napok előfordulásának valószínűsége egyre nő Nagy-Britanniában, és ez így is marad a század folyamán. A legszélsőségesebb hőmérsékletek várhatóan Anglia délkeleti régióját fogják sújtani”

– fogalmaztak a kutatók a Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Jelenleg rendkívül alacsony az esélye annak, hogy Nagy-Britannia bármely pontján elérje a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot: nagyjából 100-350 évente van erre esély. Ez azonban a század végére a szén-dioxid-kibocsátás függvényében jelentősen változhat.

Meleg nyári napsugarak a Temze felett Fotó: shutterstock.com

A legrosszabb emissziós forgatókönyv szerint a század végére 3,5 évente lenne egy nap, amikor a hőmérséklet eléri a 40 Celsius-fokot. Egy jóval visszafogottabb kibocsátási forgatókönyv szerint ez nagyjából 15 évente következne be.

A tanulmány szerint a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott emissziócsökkentési célkitűzések teljesítésével jelentősen csökkenthető az esélye a veszélyesen magas hőmérsékletek bekövetkezésének.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit Az UNESCO sürgeti, hogy a klímaváltozás is kerüljön be a tananyagba A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam