2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A napsugarakat visszaverő aeroszolok többet árthatnak, mint amennyit használnak

Egy nemzetközi kutatócsoport arra figyelmeztet, hogy a klímaváltozás hatásainak mérséklését célzó eljárások – például azok a tervek, amelyek szerint a légkörbe juttatott részecskékkel blokkolnák a Földet elérő napsugarakat – nem várt, negatív hatással lehetnek a földi klímára. 

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítések mellett újra és újra felmerül annak a lehetősége, hogy az üvegházhatású gáz ártalmait a légkör működésébe való beavatkozással is kezelhetnénk. Az egyik ilyen elképzelés szerint fényvisszaverő aeroszolok segítségével lehetne csökkenteni a Földre jutó napsugárzás mennyiségét.

Egy, a Geophysical Research Letters című folyóiratban publikált új tanulmány az ilyen földmérnöki beavatkozás lehetséges hatásait modellezte. Eredményeik alapján a technológia alkalmazása mindkét féltekén hatással lenne a hőmérséklet és a csapadék mennyiségére, végeredményben pedig a sarkok és az egyenlítő közötti hőmérséklet-különbség alakulására. Az egyenlítő felett csökkenne a hőmérséklet, ugyanakkor a sarkok tovább melegednének.

A hőmérsékleti rendszerek átalakulása a mérséklet égöv időjárását alapvetően meghatározó ciklonképződésre is hatással lenne.

Modelljeik alapján a légkörbe juttatott aeroszolok amellett, hogy csökkentenék a téli viharok erejét, a nyári időjárási rendszerek működését is visszafoghatnák, ami erősebb hőhullámokhoz, magasabb légszennyezéshez és az óceáni áramlások átalakulásához vezethetne.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a geomérnökséggel nem lehet egyszerűen visszafordítani a klímaváltozást” – fogalmazott a kutatásban részt vevő Charles Gertler, a Massachusetts Műszaki Intézet végzős hallgatója. „Sőt, ez az eljárás önmagában is képes lehet új változásokat elindítani a klímában. Alkalmazásával egy szélsőséges éghajlati helyzet helyett egy másikat idéznénk elő.”

Neked ajánljuk
Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: physicsworld.com
Vissza
Hírfolyam