2020. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Alpok magasabban fekvő területeit is érinti a klímaváltozás

A nyár folyamán a hegyekben is egyre melegebb lesz: még ezerméteres magasság felett is gyakoriak lesznek a 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletek – derült ki a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD), a MeteoSchweiz svájci meteorológiai és klimatológiai hatóság és az osztrák meteorológiai és geodinamikai központi intézet (ZAMG) friss értékeléséből.

Az ezerméteres magasságban lévő svájci Chateau d'Oex-ban 1990 és 2019 között 19 olyan év volt, amikor a legforróbb napokon 30 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Az azt megelőző harminc évben csupán két évben fordult elő hasonló.

Az ausztriai Seefeldben 1200 méteres magasságban a forró napok száma 5-ről 13-ra emelkedett.

Téli napsütés Seefeldben Fotó: shutterstock.com

Az Ausztriában lévő gleccserek az 1850-ben mért legnagyobb méretük óta felszínük 60 százalékát veszítették el – áll a DWD közleményében. Svájcban is egyre inkább visszahúzódik a jég: a nulla Celsius-fokos határ középmagassága nyáron rendszeresen 3800 méter körül van, holott 1961 és 1990 között még 3350 méteren volt.

Ez a változási irány nagy valószínűséggel a következő évtizedekben folytatódni fog – vélik a szakértők. „Ha nem változik az üvegházhatású gázok kibocsátása, a ma szélsőségesen forró nyarak az évszázad végére már normálisnak fognak számítani” – emelte ki a DWD.

Neked ajánljuk
Versengve zöldülnek a városok Nyugat-Európában A klímavédelemben a fáknál is hatékonyabb fegyvert jelentenek a gyepek Ehető vadon termő növények a tányéron Közel 8 tonna hulladékot szedtek ki a Tiszából a PET kupások Az Egyesült Királyságban komoly sikere van az e-Nironak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam