2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Apokaliptikus összeomlás-elméletekre nem, következetes cselekvésre azonban annál inkább szükség van

Ha minden uniós tagország be akarja tartani a vállalását, akkor az eddiginél sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük a zöld gazdasági fellendülés irányába – hangsúlyozza Jean Jouzel klímakutató, aki kétszáz közismert előadóművésszel és elismert tudóssal együtt nyílt levélben sürgette a fenntartható fordulatot, illetve azt, hogy „Ne térjünk vissza a normalitáshoz”. 

A „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elvének egyik élharcosával, a földtudományok Nobelének tekintett Vetlesen-díjjal kitüntetett klímakutatóval a HVG hasábjain Szentgyörgyi Rita készített interjút.

Jean Jouzel az európai klímavédelmi finanszírozási paktum egyik fő kezdeményezőjeként hangsúlyozta, Európában még mindig nincs elég forrás a szükséges klímavédelmi intézkedésekre, ráadásul ezekkel kapcsolatban még mindig túl kevés konkrétum fogalmazódik meg. A tudós elmondása szerint azt is alapvető problémának tartja, hogy nincs egységes európai energiapiac. Meggyőződése, hogy 

„európai energiaunió nélkül hosszú távon nem lehet a klímakatasztrófa elkerülését célzó átfogó intézkedéseket megvalósítani”.

Jean Jouzel véleménye szerint a párizsi klímaegyezményben foglalt célok teljesítése egyelőre nem tűnik megvalósíthatónak, sőt: a jelenlegi kibocsátási rátákkal már 2030-ig „3 Celsius-fokos globális felmelegedés tűnik reálisnak”.

A 2008-as válság kapcsán bebizonyosodott, hogy az átmeneti kibocsátáscsökkenést tudatos megelőző lépések nélkül gyors emelkedés követi. Jouzel ugyanakkor biztatónak nevezte, hogy az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület alelnökeként megtapasztalhatta: a tudományos közösség számos, előremutató kezdeményezést ki tudott kényszeríteni.

A klímakutató munkája során országjáró felvilágosító kampányokat is tart a biodiverzitás védelméről, a tudatos fogyasztásról.

Vallja, hogy a kis lépések adódnak össze nagy egésszé.

Egyéni szinten szerinte a mentalitásunk megváltoztatásával tehetünk a fenntartható fejlődésért, különösen két fő területen: a közlekedésben és a háztartásban. Például azzal, hogy visszafogjuk az energiafogyasztást és tartózkodunk az üvegházhatású gázokat kibocsátó üzemanyagoktól. 

Jean Jouzel Fotó: G.Garitan/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét Klímabarát település díjat kapott Szeged A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Forrás: HVG
Vissza
Hírfolyam