2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jószándék kevés lesz: a ma ígéreteit csak a jövő technológiája válthatja valóra

Amennyiben pedig nem sikerül gyorsítani a kibocsátáscsökkentést lehetővé tevő új megoldások kutatását és fejlesztését, úgy a klímasemlegesség sem lesz elérhető 2050-re – figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új jelentése (Clear Energy Innovation).

Bár a jelenleg alkalmazott technológiák ma még jelentősen képesek hozzájárulni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, de a nettó nulla emissziós szint eléréséhez már egyértelműen elégtelenek, még erősebb politikai támogatás esetén is – ismerteti az IEA helyzetértékelését a Portfolio.

Az ügynökség megítélése szerint

a nagy horderejű kormányzati ígéretek és a ma rendelkezésre álló tisztaenergia-technológiák fejlettségi állapota között erős ellentmondás van.

Számos, ma már elérhető megoldás esetében további munkára van szükség a költségek csökkentése és a telepítések felgyorsítása érdekében. Ugyanakkor a hajózás, repülés vagy az olyan nehézipari szektorok, mint az acél-, a cement- és vegyipar dekarbonizálása nagyrészt olyan új technológiák fejlődésétől, fejlesztésétől függ, melyek még nincsenek használatban.

Ha az acél-, cement- és vegyiparban a megfelelő technológiák a következő felújítási időszakban már érdemi teret kapnának, közel 60 milliárd tonna CO2 kibocsátását tudnák megelőzni
Fotó: shutterstock.com

A klímasemlegesség elérését lehetővé tevő kulcstechnológiák többségét már ma is ismerjük, messze nem mindegyikük van azonban kész, „bevethető” fejlettségi állapotban.

A már ma is érettnek tekinthető technológiákkal mindössze a teljes emissziócsökkentés mintegy 25 százalékát lehetne elvégezni.

A következő, klímavédelem szempontjából kulcsfontosságú évtizedek energetikai innovációjának üteme elsősorban a kormányok által napjainkban folytatott politika eredménye lesz. Ha nem sikerül felgyorsítani a folyamatot, az később nagy eséllyel nagyobb erőfeszítéseket követel majd a kormányoktól.

Neked ajánljuk
Emberéleteket és gazdaságokat lehetne megmenteni az afrikai hőhullámok pontosabb dokumentálásával A klímavédelem előrébb való, mint a kényelem Mámoros hírek a szén-dioxid-hasznosítás világából Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam