2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmagas volt az átlaghőmérséklet júniusban a szibériai sarkvidéken

Az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő kutatóprogramjának adatai szerint a júniusi átlaghőmérséklet növekedése egyes területeken elérte a 10 Celsius-fokot is.

A hőség elősegítette a bozóttüzek lángra lobbanását a térségben, amivel példátlan mennyiségű, mintegy 59 millió tonna szén-dioxid került a légkörbe – írta a Copernicus Climate Change Service (C3S) adatai alapján a BBC hírportálja.

A forró nyári időjárás nem ritka az Északi-sarkvidéken, de az elmúlt hónapok abnormálisan melegek voltak. A tudósok úgy vélik, az Arktisz kétszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál.

A C3S kutatói szerint a térség átlagos hőmérséklet-növekedése 5 fok volt, ami több mint három fokkal haladja meg az előző két rekordmeleg június értékét (az egyik 2018-ban, a másik 2019-ben volt).

Verhojanszk városban június 20-án 38 fokot mértek, ami 18 fokkal melegebb az átlagos júniusi napi hőmérsékleti maximumnál. Eközben mintegy 246 tűz pusztított több mint 1400 négyzetkilométeren július 6-áig az orosz erdészeti hatóság szerint.

A két jelenség összefügg: a magasabb hőmérséklet és a szárazabb felszín ideális körülményeket biztosít a tűzgyulladáshoz és a lángok fennmaradásához hosszú időn át – monda Mark Parrington, a C3S egyik vezető tudósa a Reuters brit hírügynökségnek.

Az európai Középtávú Időjárási Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) által 2020. június 19-én készített és június 24-én közreadott kép a talaj hőmérsékletéről Szibériában
Fotó: MTI/AP/ECMWF Copernicus Climate Change Service
Neked ajánljuk
Klímabarát település díjat kapott Szeged Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam