2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A földekre juttatott kőpor segítheti a szén-dioxid megkötését

A tudósok szerint rövid távon a bazalt segíthet kezelni a légkör szén-dioxid-szintjét, amíg a fosszilis tüzelőanyagok égetésével le nem állunk. Ráadásul a legnagyobb kibocsátó országokban rejlik a legnagyobb potenciál az eljárásban.

Ha kőporral hintenék be a földeket, az évente 2 milliárd tonna szén-dioxidot vonna ki a levegőből, a Nature magazinban megjelent tanulmány szerint ez ráadásul megegyezik Németország és Japán kibocsátásával – írja a hvg.hu.

A módszer kulcsa a kémiai reakció: a lebontott kőrészecskék néhány hónapon belül karbonáttá kötik az üvegházhatású gázokat. Egyébként is több gazda szórja be mészkőporral a földjeit, ez ugyanis csökkenti a savasodást, és növeli a talaj termőképességét, így rutinszerűen lehetne alkalmazni a kőporral szórást.

A legideálisabb kő a feladatra a bazalt: az ebben lévő kalcium és magnézium köti meg a szén-dioxidot, a kovasav, a kálium és a vas pedig pótolja a föld tápanyagait, ezek ugyanis gyakran hiányoznak az intenzíven művelt földekből. A keletkező karbonát belemosódhat az óceánokba, ahol pedig mészkővé alakul.

A bazalt a leggyakoribb kő a Földön Fotó: shutterstock.com

A kutatók azt is kihangsúlyozták, hogy a legnagyobb szennyező országokban, így Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban és Indiában van a legnagyobb potenciál a módszerben, mivel nagy kiterjedésű földekkel rendelkeznek, és relatív meleg az éghajlat, ami felgyorsítja a kémiai reakciókat.

Neked ajánljuk
Ifj. Chikán Attila: Most van itt a cselekvés ideje Felgyorsítja klímastratégiájának végrehajtását az Allianz-csoport Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam