2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Grönland jégtakarója egyben a Föld klímaarchívuma

Az itt kinyert, úgymond jégmagokból a kutatók már számos információt kaptak a múlt éghajlatáról, ami alapján képesek előrejelzéseket készíteni a globális éghajlat jövőbeni alakulásáról.

A most indult, úgynevezett GreenDrill nevű projekt célja azonban nem csupán a jégben tárolt éghajlati adatok felkutatása, hanem az „egész alapkőzet-archívum” vizsgálata. Egy teljesen új módszerrel azt szeretnék feltárni, hogy mikor és milyen gyorsan tűnt el utoljára a jégtakaró – számol be az Origo.

Ehhez a tudósok azonban nem a jég, hanem a jégtakaró alatti alapkőzet vizsgálatát végzik el. A szakemberek Grönland északi részének négy különböző pontján fognak mintákat venni, majd ezeken geokémiai elemzést végeznek.

Ezzel meg tudják határozni, hogy a jégtakaró ténylegesen milyen gyorsan olvad, ez pedig kiemelten fontos az éghajlati modellek szempontjából.

A GreenDrill kutatói csapata azt is reméli, hogy a minták megmutatják, hogy vajon tényleg Grönland északi része lesz-e a jégolvadás új fókuszpontja, amire különösen nagy hatással lehet a globális felmelegedés. A tudósok azt is remélik, hogy a vizsgálatok segítségével többet megtudnak arról, hogy mikor és milyen gyorsan mozdultak el utoljára a grönlandi jéglemezek, amivel következtetéseket tudnak levonni a tenger szintjének várható emelkedéséről.

A projekt részeként feltárják a sziget északnyugati partján fekvő Hiawatha krátert is, ahol egy meteorit csapódott be. A szakemberek szerint ez lehet a felelős a „Young Dryas” néven ismert jelenségért, amely a globális éghajlat körülbelül 13 000 évvel ezelőtti lehűlését okozta.

Hiawatha kráter a grölandi jég alatt Forrás: NASA Goddard/youtube.com
Neked ajánljuk
A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX A természetes szénelnyelők teljesítőképessége sem végtelen Az űrben végzett megfigyelések a földi klíma megértésében is segítenek Már idén emberi életet menthetnek disznóvesék Létezik és mégsem? – Az erdélyi kopó (videóval)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam