2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valóban világszerte szélsőségesebbé vált az időjárás

A világ több pontján elhelyezkedő, összesen 36 ezer meteorológiai állomás adatain alapuló, globális jelentés megerősítette: ahogy a bolygó tovább melegszik, a szélsőséges időjárási események, például a hőhullámok és a heves esőzések gyakoribbak, intenzívebbek és hosszabb időtartamúak lesznek.

A kutatás a HadEX néven ismert adatkészletre épül, amely összesen huszonkilenc, az időjárással kapcsolatos szélsőségi mutatót elemez, beleértve a 25 Celsius-fok feletti és a 0 Celsius-fok alatti hőmérsékleteket, valamint az egymást követő, egy milliméternél kevesebb esővel jellemzett, száraz napok számát  – számolt be róla az Origo.

A most publikált legújabb adatfrissítés során a szakemberek összehasonlították az 1981 és 2010 közötti három évtizedet az azt megelőző, 1951 és 1980 között eltelt harminc évvel. Jim Salinger, a Tasmaniai Egyetem Mezőgazdasági Intézetének munkatársa a ScienceAlert tudományos online portálnak úgy fogalmazott,

általánosságban elmondható, hogy a szélsőséges csapadék mennyisége nyugaton megnövekedett és keleten csökkent, de a tendenciák évszakonként változnak. 

Ausztráliában és Új-Zélandon például jelentősen megnövekedik a nyárias hőmérsékletű napok száma, az ország északi részei pedig már most fagymentesek. Az elmúlt évtizedekben a szokatlanul meleg napok is egyre gyakoribbá váltak. Összehasonlítva az 1981–2010-es adatokat az 1951–1980-as években mért eredményekkel, jól látható, hogy a növekedés jelentős: évente több mint 20 nap. 

A klímaállomások adatai azt mutatják, hogy a szokatlanul meleg napok gyakorisága 8 százalékról 12 százalékra nőtt 1950 és 2018 között. Ezzel párhuzamosan rohamosan csökkent a 0 Celsius- fok alatti, fagyos napok száma, és az anomáliák miatt egyre gyakoribbak a szélsőséges csapadékkal kapcsolatos adatok.

Neked ajánljuk
Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam