2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Greenpeace szerint nem lesz zöld az újraindítás Európában

Egy 2017-es becslés szerint hozzávetőleg ezermilliárd eurós befektetést igényelne a gazdaság klímabarát pályára állítása. A koronavírus-válság kezelésére ennek a négyszeresét fordítják a tagállamok. A Greenpeace jelentése alapján azonban szigorú támogatási feltételek híján ez a pénz történelmi lehetőség helyett csak olaj lesz a tűzre.

A környezetvédelmi szervezet megpróbált utánanézni, mire tervezik fordítani az európai országok az újraindításra szánt, összességében 4 billió (4 ezer milliárd) eurós állami és uniós támogatásokat – írja a Népszava.

A Greenpeace megítélésében a felfoghatatlan mennyiségű pénz olyan projektek és iparágak finanszírozását segíti majd, amelyek aktívan hozzájárulnak a klímaválság súlyosbításához, miközben ennyiből akár meg is lehetne menteni a világot.

A „Koronavírus-helyreállítás: ingyen menet a szennyezőknek” című tanulmány szerint egyelőre sem uniós szinten, sem a legtöbb tagállamban nincs olyan feltételrendszer, amely a pénzek kifizetését valamilyen fenntarthatósági elváráshoz kötné.

Az ellenkezőjére ugyanakkor jócskán akad példa, hiszen címkézetlen, feltételekhez nem kötött támogatást kapnak a légitársaságok, nagyarányú adókedvezményeket biztosítanak a gáz- és áramkereskedőknek, és az autógyárak megsegítésére is kilátásba helyeztek olyan vásárlásösztönző programokat, amelyekben – az eredeti elképzelésekkel ellentétben – nem csak alacsony károsanyag-kibocsátású autók beszerzését támogatnák.

A civilek úgy látják, Európa másodszor is ugyanabba a folyóba lép: a 2008–2009-es válság gazdasági kezelésének is az üvegházgáz-kibocsátás azonnali megugrása lett a következménye. „Az a tény, hogy az újraindítás címén közvetve vagy közvetlenül a fosszilis energiára épülő iparágakba öntik a pénzt, kétszeresen is ellentmondásos: ezek az iparágak nem most kerültek válságba, bajban voltak már a járvány előtt is, ráadásul nem is tartoznak a legérintettebb szektorok közé” – véli a Greenpeace.

Neked ajánljuk
A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Átadták a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam