2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valóban hatásos eszköznek bizonyult a szén-dioxid kvóta

Átlagosan 2 százalékponttal lassabban nő a szén-dioxid-kibocsátás azokban az országokban, ahol fizetni kell a károsanyag-kibocsátásért.

Egy kutatás 2007 és 2017 között 142 országot vizsgált, amelyek közül 43 valamilyen formában bevezette a szén-dioxid-árazást a kutatás végéig – írj a ScienceAlert alapján az Index.

A 142 országban évente átlagosan 2 százalékkal nőtt a szén-dioxid-kibocsátás mértéke. 

Azokban az országokban, ahol már 2007-ben fizetni kellett, évente 2 százalékkal csökkent a kibocsátás mértéke, míg a többi országban átlagosan 3 százalékkal nőtt.

Ez az 5 százalékpontos különbség nemcsak a szén-dioxid-ár érdeme, de az 5-ből 2 pont annak tudható be. Tonnánként egy euró fizetési kötelezettség egy adott szektorban átlagosan akár 0,3 százalékpontos éves kibocsátáscsökkenéshez is vezethet.

Neked ajánljuk
Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé Megtalálták Szibéria legrégibb, örökké fagyott talaját (videóval) 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam