2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

ITM: Magyarország stratégiai érdeke a régió klímavédelmi törekvéseinek ösztönzése

A Nyugat-Balkánt érintő integrációs folyamatról és a zöldgazdasági átállással kapcsolatos beruházási tervekről egyeztetett Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztossal Kaderják Péter, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Innovációs és Technológiai Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az online megbeszélésen a felek áttekintették az Európai Bizottság által már bejelentett és előkészületben lévő gazdasági és beruházási terv részleteit és az együttműködési lehetőségeket.

Várhelyi Olivér uniós biztos bemutatta a nyugat-balkáni országok fejlesztését célzó beruházási csomag legfontosabb szempontjait, amely az aktuális kihívások kezelésén túl a hosszú távú gazdasági fellendülést és az európai integrációt hivatott elősegíteni.

A nagyívű kezdeményezés fontos elemei lesznek többek között a zöldgazdaságra való átállás, a digitális transzformáció, valamint a közlekedési és energetikai összeköttetések erősítését szolgáló fejlesztési javaslatok is.

Kaderják Péter bemutatta a Nyugat-balkáni Zöld Központ által kezelt klímavédelmi beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő program eddigi tapasztalatait és a jövőbeni terveit. Elmondta, hogy a program keretében két év alatt több mint 1,5 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre jól mérhető és ambiciózus klímavédelmi célok elérésére, amellyel a nyugat-balkáni térség országainak fejlődéséhez és a zöld gazdaságban érdekelt hazai vállalatok nemzetközi versenyképességének fokozásához járulnak hozzá.

A tervek szerint a program keretében előkészített beruházások finanszírozására középtávon egy nemzetközi forrásokat is mobilizáló beruházási alap jön létre, amelynek célja, hogy a klímavédelemre rendelkezésre álló uniós és egyéb források kiegészítésével innovatív technológiai megoldások megvalósítását finanszírozza.

A felek több kapcsolódási pontot azonosítottak az Európai Bizottság gazdasági és beruházási terve és a Nyugat-balkáni Zöld Központ által koordinált klímavédelmi program között. Utóbbi a projektek előkészítésével hozzájárulhat ahhoz a bizottság által is támogatott folyamathoz, amelynek révén jelentősen növelhető a finanszírozásra kész, megvalósítható beruházások volumene, segítve ezzel a régió klímavédelmi törekvéseit és uniós integrációját, ami Magyarországnak is stratégiai érdeke – hangsúlyozta az ITM.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam