2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudósok, környezetvédők és olajtársaságok közösen sürgetik a metánkibocsátás szigorúbb szabályozását

A szén-dioxidnál nagyságrendekkel erőteljesebb üvegházgáz jelentős része a földgáz kitermelése és szállítása során jut a légkörbe. Bár megfelelő intézkedések révén a szivárgás jelentősen csökkenthető, a kérdéssel foglalkozó uniós tervezet az importból érkező mennyiségre vonatkozóan nem tartalmaz ilyen megkötéseket.

Miközben ambíciózus célokat tűz ki a szén-dioxid visszaszorítására, a világ legnagyobb földgázimportőrének számító Európai Unió nem fogalmaz meg kellően szigorú elvárásokat a tagállamok területén kívülről érkező gázhoz köthető metánszivárgás kapcsán – írja a téma szabályozását célzó javaslattervezet és a tárgyban jártas informátorok alapján a Reuters.

Az elmúlt időszakban számos kutatás alakján bebizonyosodott, hogy a földgáziparág tevékenysége a korábban becsültnél sokkal jelentősebb szerepet játszik a légkör metántartalmának alakításában.

Bár a földgáz a klíma szempontjából elvileg a szénnél előnyösebb energiahordozó lenne, a kezeletlen metánszivárgással a megspórolt szén-dioxidból származó előny eltűnhet.

Pedig a Nemzetközi Energiaügynökség szerint a metánvesztés harmadát gyakorlatilag nettó költség nélkül kezelni lehetne, hiszen a megfogott gáz értékesíthető. Az EU (még alakulóban lévő) metántervezete a területén kitermelt gáz esetében szerepeltet is ezzel kapcsolatos előírásokat, az importált mennyiség esetében azonban nem fogalmaz meg ilyen szabványokat.

Ezért számos környezetvédő szervezet, szakértő és – talán a versenyhátránytól is tartó – olajtársaság sürgeti a metánkibocsátással kapcsolatos szigorúbb szabályozás bevezetését. A tavalyi évben az unió földgázfogyasztásának 80 százaléka származott importból, az elsődleges ellátó pedig az orosz Gazprom volt.

Neked ajánljuk
Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé 6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: reuters.com
Vissza
Hírfolyam