2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos könnyítés jön a zöldhiteleknél

Egy évvel, 2024 végéig meghosszabbította a hazai hitelintézeteknek meghirdetett lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programját az MNB. Emellett az energiahatékonyságot javító újabb jelzáloghitelek bevezetésének ösztönzésére ezentúl nemcsak a kamatoknál, de a díjaknál nyújtott kedvezményt is elismeri a program.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy évvel, 2024. december 31-ig meghosszabbította Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programjának határidejét, amelyet decemberben a hazai hitelintézetek által nyújtott energiahatékony lakáshitelek arányának növelésére hirdetett meg – írja az intézet közleménye alapján a Portfolio.

A program azért jöhetett létre, mert a zöld lakáshitelek kockázata alacsonyabb más hasonló konstrukciókhoz képest. Az MNB ezért ez év eleje óta a bankok számára alacsonyabb tőkekövetelményt ír elő, ha azok legalább 0,3 százalékkal olcsóbban árazzák a program időszaka alatt kihelyezett új, a feltételeknek megfelelő zöld lakáshiteleiket ügyfeleiknek.

A könnyítés értelmében az MNB az eddigi olcsóbb kamat mellett immár a hitelekhez köthető díjakra nyújtott kedvezményt is elismeri a program keretében.

Annak érdekében, hogy a zöldhiteleket választó fogyasztók továbbra is előnyös feltételekkel juthassanak kölcsönhöz energiahatékonysági céljaik megvalósítására, az adott hitelintézetnek így a teljes hiteldíjmutatóra (THM) vetítve legalább 0,3 százalékponttal előnyösebb kamattal és/vagy díjjal kell nyújtania e hiteleket.

A koronavírus-járvány a pénzügyi szektort is komoly kihívás elé állítja, a bizonytalanság sok fogyasztót a tervezett hitelfelvétele és a beruházásai elhalasztására kényszerít. A jegybank – a hosszú távú fenntartható felzárkózás ökológiai dimenziójában – a Zöld Programja keretében kitűzött céljait szem előtt tartva ezért döntött a program meghosszabbításáról és az árazási feltételek rugalmasabbá tételéről.

Neked ajánljuk
Magyarországon a turizmus, a mezőgazdaság és az egészségügy bánhatja, ha nem állítjuk meg a klímaváltozást A környezetvédelmi kihívásokat a világjárvány okozta gazdasági, egészségügyi nehézségek sem szoríthatják háttérbe Megjelent az MNB pénzügyi intézményeknek szóló Zöld Ajánlása Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam