2021. május 6., Frida, Ivett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos helyzet alakult ki Oroszország kiterjedt területein az erdőtüzek miatt

Rendkívül súlyos, helyenként kifejezetten katasztrofális helyzet alakult ki Oroszország kiterjedt területein az erdőtüzek miatt – hívta fel a figyelmet hétfőn Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök. Az orosz környezetvédők ugyanakkor tétlenséggel vádolják a kormányt a szerintük minden korábbinál nagyobb pusztítást végző tüzek megfékezése terén.

„Bonyolulttá vált a helyzet a Szibériai és a Távol-keleti szövetségi körzet számos régiójában, néhányban rendkívüli állapotot hirdettek ki” – mondta a kormányfő a miniszterelnök-helyettesekkel tartott konferencián, illetve megbízta Viktor Abramcsenko kormányfőhelyettest, hogy folyamatosan tartsa ellenőrzése alatt az erdőtüzek elleni küzdelemmel kapcsolatos döntések végrehajtását.

Abramcsenko beszámolt a konferencián arról, hogy az erdőtüzek mintegy 80 százaléka a Távol-keleti szövetségi körzetben van.

Országos szinten jelen pillanatban 155 erdőtűz oltásán fáradoznak 33 ezer hektáron 19 szubjektumban.

Hírügynökségi jelentések beszámolnak arról, hogy különösen heves erejű tüzek ritkítják az erdőket Hanti- és Manysiföld autonóm körzetben. A tüzek keletkezésének legfőbb oka e beszámolók szerint a villámcsapásokban keresendő, illetve abban, hogy a lakosok sokszor megsértik a tűzrakási szabályokat.

A Greenpeace Russia környezetvédő szervezet műholdas adatokra hivatkozva rendkívül riasztó képet fest az oroszországi erdőtüzekről. Mint hétfői közleményükben állították, az oroszországi erdőtüzek kiterjedése (19 millió hektár) nagyobb, mint Görögország egész területe.

A 2020. július 17-én, a Greenpeace Oroszország által közreadott képen erdőtűz pusztít az Oroszország szibériai területén fekvő Krasznojarszk régióban
Fotó: MTI/AP/Greenpeace Oroszország/Julia Petrenko

A szervezet szerint a lángok elharapózása elsősorban a hőhullámoknak, a folyópartok menti tábortüzeknek, illetve a permafroszt (tartósan fagyott föld) időnkénti felolvadásából eredő olajszivárgásnak tulajdonítható. A környezetvédő szervezet úgy véli, hogy az orosz kormány tétlen a jelenlegi katasztrofális helyzet kezelésében.

Neked ajánljuk
Az ENSZ-főtitkár több határozott lépést követelt a világ vezetőitől Egyelőre nem kapott engedélyt a légkör mesterséges hűtését vizsgáló kísérlet Vlagyimir Putyin is részt vesz a klímacsúcson Változatlanul vonzóak a fenntartható alapok Márciusban belehúztak a villanyáram-fogyasztásba a magyarok
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam