2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ipar környezetterhelésének csökkentése segíthet elérni hazánk klímacéljait

A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia megalkotása érdekében egyeztetett Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a magyarországi ipari és szolgáltatói szektor nagy energiafogyasztóival.

A résztvevők egyetértettek, hogy energiahatékonysági beruházásokkal és technológiai fejlesztésekkel tartósan csökkenthető az ipari termelés környezeti terhelése – fogalmazott a minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye.

A dekarbonizációs cél az ipari és a szolgáltatói szektorban is a kibocsátások visszafogásával érhető el, amelynek a versenyképesség megőrzése mellett kell megvalósulnia.

A közlemény szerint az online megbeszélésen Kaderják Péter emlékeztetett, hogy a 2050-es klímasemlegesség eléréséhez valamennyi kibocsátó szektorban – így az ipari és szolgáltatóiban is – tartós változások szükségesek, amihez indokolt a magyarországi nagy energiafogyasztók üzleti stratégiájának hosszú távú, fenntartható átalakítása.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az államtitkár kiemelte, hogy

a kibocsátások 19 százaléka az iparból származik, így a szektor dekarbonizációja komoly potenciállal bír, és jelentősen hozzájárulhat az ország gazdaságának klímasemleges átalakításához.

Az ITM további egyeztetéseket tervez nagy energiafogyasztó vállalatok és érdekképviseleti szervezetek vezetőivel. A kerekasztal-beszélgetéseken megfogalmazott javaslatok hozzájárulhatnak a szakmai és társadalmi konszenzuson alapuló Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia megalkotásához, a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben szereplő vállalásokhoz – fogalmazott a minisztérium közleménye.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Különleges baktériumok adhatnak lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek A klímaváltozás rejti a legnagyobb kockázatot a bankok számára Gondban vannak az amerikai farmerek: ha öntöznek, kiszáradnak a tavak (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam