2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas mennyiségű szén-dioxid szökhet a légkörbe az olvadó permafrosztból

Nyolcvan éven belül mintegy 40 milliárd tonna szén-dioxid kerülhet a légkörbe, ha a hőmérséklet-emelkedés miatt tartósan megolvad a permafroszt, azaz a sarkvidéki fagyott talaj – derült ki a Nature Geoscience tudományos folyóiratban hétfőn közzétett tanulmányból.

A Qubit összehasonlításképp felidézi, hogy a 20. század közepén az emberi tevékenység következtében évente mintegy ötmilliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe, majd ez a mennyiség a 20. század végére évi 35 milliárd tonnára nőtt, 2014-re pedig elérte a 40 milliárd tonnát.

A hatalmas mennyiségű szén-dioxid felszabadulása a kutatók szerint hosszú távon azt jelentené, hogy a korábbinál is jobban kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A jelenség hátterében az áll, hogy a növények gyökerei fokozzák a talajban lévő mikrobák lebomlását, ami megnövekedett szén-dioxid-kibocsátást hoz magával. A gyökerek és a talaj kölcsönhatásából kialakuló hatást eddig jórészt figyelmen kívül hagyták a globális kibocsátási modellek kialakításakor – hívja fel a figyelmet a tanulmány.

Tundrai tájkép Alaszkából Fotó: shutterstock.com

Mivel a permafroszt olvadásával nemsokára nagy valószínűséggel a növények is ellepik majd az Északi-sarkot, a tudósok szerint ezzel a hatással is számolni kell. Emiatt a mesterséges szén-dioxid-kibocsátás terén valószínűleg a korábbi becsléseknél nagyobb mértékben kell visszafognia magát az emberiségnek ahhoz, hogy a globális felmelegedést 1,5-2 Celsius-fok alatt tarthassa.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) már tavaly jelentést készített arról, hogy a permafroszt olvadásával megindult a szén-dioxid-szivárgás. A fagyott talaj felolvadásával egyébként a szén-dioxidon kívül metán és különféle vírusok is kiszabadulhatnak, sőt a jelenség komoly infrastrukturális károkat is okozhat. Az örök fagy birodalma csaknem száz évvel korábban kezdett el felolvadni, mint amire a klímakutatók eddig számítottak, a helyi lakosok pedig már a saját bőrükön is érzik a klímaváltozás hatását.

Neked ajánljuk
Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam