2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valós időben is követhetővé válik a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyisége

A klímakutatási csoportok új szövetsége, a Climate TRACE egy új applikációt fejleszt, amellyel bárki képes lesz élőben nyomon követni a légszennyezéseket a világ minden pontjáról.

Amióta műholdakkal is tudjuk mérni a Föld légkörének változását, sokkal többet tudunk az éghajlatváltozásról és az üvegházhatású gázok kibocsátásáról, azonban számos szektor esetében továbbra is becslésekre hagyatkozunk – írja a Vox alapján a SzeretlekMagyarország.hu.

A klímakutatási csoportok új szövetsége, a Climate TRACE (Tracking Real-Time Atmospheric Carbon Emissions) koalíció olyan megoldást mutat fel, ami az üvegházhatásúgáz-kibocsátás valós idejű nyomon követését teszi lehetővé világszerte, a nyilvánosság számára ingyenesen.

Az applikáció a műholdas adatokat kombinálja az összes többi létező adattal – az elektromos hálózatok fogyasztásától az üzemanyag-értékesítésekig – majd a mesterséges intelligencia segítségével kiértékeli.

„Jelenleg a legtöbb ország nem tudja, honnan származik a kibocsátásuk nagy része. Még az olyan fejlett gazdaságokban is, mint például az Egyesült Államok, a legtöbb szektorban csak becsléseink vannak a kibocsátás mértékére vonatkozóan” – mondta el a technológia jelentőségének érzékeltetésére Kelly Sims Gallagher, a Tufts Egyetem energia- és környezetvédelmipolitika-professzora.

A technológia használatával sokkal pontosabb adataink lesznek, amelyek hatására átláthatóbbá válik az adott országok kibocsátása. Ezáltal számonkérhető lesz rajtuk az olyan nemzetközi egyezmények betartása, mint a párizsi klímaegyezmény. Ha minden jól megy, az alkalmazást 2021 novemberében mutatják majd be az ENSZ klímaváltozási konferenciáján, Glasgow-ban.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam