2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pontosabb előrejelzés készült a klímaváltozás várható mértékéről

A legoptimistább 1,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedéstől a legpesszimistább 4,5 Celsius-fokos számításokig meglehetősen széles skálán mozogtak eddig a bolygó klímájának felmelegedésére vonatkozó tudományos becslések. A Reviews of Geophysics folyóiratban azonban most megjelent egy friss tanulmány, amely jóval pontosabban határozza meg a várható felmelegedés mértékét.

A kutatók eredményei szerint, ha a megkötetlen szén-dioxid mennyisége a mostani ütemben növekszik tovább, a legjobb esetben is 2,6 Celsius-fokkal lesz melegebb a klímánk. Viszont számításaik szerint a felmelegedés mértéke a legrosszabb forgatókönyv alapján sem lesz magasabb 3,9 Celsius-foknál – írja a Guardian alapján a 444.hu.

Az ilyen mértékű felmelegedés, legyen az 2,6 vagy 3,9 fokos, vagy a két szélső érték közti bármely hőmérséklet, mindenképpen veszélyesen magas, és óriási problémákat okoz majd, de a kutatás szerzői szerint a pontosabb becslés segíthet higgadtabban látni az eddig vagy elbagatellizált, vagy apokaliptikusnak beállított helyzetet.

„A legfontosabb üzenet, hogy tovább kell dolgoznunk, hogy visszafogjuk a klímaváltozást. Egyelőre ugyanis a közelében sem vagyunk annak, hogy ez sikerüljön” – nyilatkozta a tanulmány egyik szerzője, a Berkley Egyetem Energia és Erőforrások Kutatócsoportjának munkatársa, Zeke Hausfather.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Még mindig nem indult el a jégképződés a Laptyev-tengeren A természet morzsáiból felcsípett röpke alkotások Több mint nyolcvanezer üveg Béres-cseppet kaptak a pedagógusok
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam