2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felveszik a kesztyűt a légszennyezéssel az önkormányzatok

Bár a levegőminőség az utóbbi években fokozatosan javult Európában, számos tagállam továbbra sem felel meg a hatályos előírásoknak. Az emberi légzőrendszerre egyik legveszélyesebb szennyezési forma, a finom szálló por szintje nem csökkent jelentős mértékben az európai országokban.

A levegőszennyezés továbbra is a legnagyobb környezeti eredetű egészségi kockázat Európában: évente majdnem 500 ezer ember idő előtti halálát okozza. Ez a közúti balesetek áldozatainak tízszerese. Ráadásul az éghajlatot, az ökoszisztémákat, az épített környezetet – ezen belül a kulturális örökséget – és a gazdaságot is jelentősen károsítja – írja a Hello Vidék.

„Települési és megyei képviselőként fontosnak tartom, hogy a lakóhelyünk térségében is tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a környezetünk védelméért. A Régiók Bizottságában éppen ezért örömmel vállaltam a vélemény jelentéstevői feladatát, mivel azt gondolom, hogy az önkormányzatok viszonylag kis befektetéssel, elsősorban szemléletformálással, valamint a már meglévő jógyakorlatok mentén tudják előmozdítani a környezetvédelem ügyét” – mondta el a portálnak Karácsony Ádám, a Pest megyei Tahitótfalu önkormányzati képviselője, a Régiók Európai Bizottsága (CoR) magyar tagja.

A levegőminőség javítását a szakember szerint leghatékonyabban a megelőzés elvének alkalmazásával, azaz a kibocsátások megakadályozásával és korlátozásával lehetne támogatni – a legfontosabb légszennyező források ugyanis napjainkban a lakossági szilárd tüzelésből és a közlekedésből származnak.

Hazánkban régi múltja van a légszennyezés elleni küzdelemnek, ennek egyik aktuális megnyilvánulása az Országgyűlés által júniusban elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Program (OLP), amelynek célja a légszennyező anyagok kibocsátásának jelentős csökkentése 2020, és még jelentősebb csökkentése 2030 után – emlékeztett a képviselő.

A Régiók Európai Bizottsága szerint, miután a helyi és megyei önkormányzatok vannak legközelebb az emberekhez, ezért ők rendelkeznek a legjobb helyismerettel, így a leghatékonyabb lépéseket is ők tudják meghatározni – legyen az forgalomirányítási, területfejlesztési feladat vagy a környezeti tudatosság növelését célzó intézkedés. Segítheti továbbá a városok ellátásának megfelelő szabályozása, az úgynevezett okosváros-koncepciókban megjelenő logisztika bevezetése, vagy például a lakossági fűtési módok kezelése is.

Uniós szinten a levegőminőségi szabályok újragondolása következik, miután jövőre elkészül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új útmutatása a levegőminőségi határértékekről. Hazánkban a levegőminőségi modell és az arra épülő honlap megvalósítása, a korábban már említett OLP végrehajtása a kiemelt feladat. Regionális szinten a levegőminőségi tervek végrehajtása, míg helyi szinten a környezetvédelmi programok levegőtisztaság-védelmi elemeinek megvalósítása a feladat – vázolta a jövő feladatait a Régiók Európai Bizottságának képviselője.

Neked ajánljuk
Okosbuszmegállók tehetik tisztábbá a jövő városainak levegőjét A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Túl a láthatáron – Magyar földön, magyar ég alatt... 2021 (természetfilm) Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam