2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Görögországban megfékezték az erdőtüzet, de Portugália is lángokban áll

Öt nap után sikerült megfékezni egy erdőtüzet, amely több ezer hektárnyi területet pusztított el Görögország délnyugati részén, Korinthosz közelében – tájékoztattak a helyi tűzoltók.

A térségben mintegy kétszáz szakember felügyeli a helyzet további alakulását – tette hozzá a tűzoltóság. A lángok július 22-én lobbantak fel a tengerparti Kehriész közelében, és 3300 hektárt perzseltek fel hivatalos adatok szerint. A tűz miatt három települést és két nyári tábort kellett kiüríteni.

Az elmúlt 24 órában körülbelül 900 tűzoltót mozgósítottak, és több mint 50 erdőtűzről érkezett bejelentés. Ezek közül három a Peloponnészoszi-félszigeten, egy pedig Kefaloniában tombol.

Nyáron a perzselő hőség és az erős szél miatt gyakoriak az erdőtüzek Görögországban.

Erdőtüzet oltanak helikopterről a görögországi Korinthosz közelében fekvő Kehriész térségében
Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Vaszilisz Pszomasz

Eközben a Portugália középső részén található Oleiros és környéke is lángokban áll. A térségben legalább 850 tűzoltó próbálja megfékezni a tüzeket, ami a hatóságok szerint napokba telhet. A sűrűn lakott terület több településéről számos embert kellett evakuálni. A portugál kormány a tűzveszély miatt országos készültséget rendelt el a következő két napra. A helyi meteorológiai szolgálat szerint folytatódik a hőség, amely a lángokban álló térségben akár a 38 Celsius-fokot is elérheti hétfőn.

Neked ajánljuk
Ez az év sok jót is hozott: ezeknek a környezetvédelmi híreknek örülhettünk 2020 tavaszán A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A mókusok titkos élete (természetfilm) A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam