2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelem előrébb való, mint a kényelem

Leszámolnak a hűtött-fűtött teraszokkal Franciaországban.

Párizs sokak számára elképzelhetetlen a kávézók teraszai nélkül, ahova télen is kényelmesen be lehet ülni, köszönhetően a kültéri fűtőberendezéseknek. Érdekvédelmi szervezetek szerint a párizsi vendéglátóhelyek több mint háromnegyede rendelkezik fűtött terasszal – írja a G7.

A gond csak az, hogy ez nagyon energiapazarló megoldás, hiszen a teraszokat általában csak egy nem túl vastag műanyag sátorféleség választja el az utcától, így a meleg nagyon gyorsan kiszökik. A helyzet hasonló nyáron a kültéri klímákkal.

A Euronews szerint egy 75 négyzetméteres terasz fűtéséhez egy tél során 13,7 tonna szén-dioxid-kibocsátás kapcsolódik, és csak Párizsban 12 ezer fűtött terasz van.

Néhány francia városban már eddig is tilos volt a teraszok fűtése, a párizsi főpolgármester azonban korábban elutasította a tilalmat a gazdasági károkra hivatkozva. Az új környezetvédelmi miniszter, Barbara Pompili azonban környezeti szempontból elfajzott dolognak minősítette a kültéri fűtést és hűtést, így az előbbi az idén kezdődő télen lesz utoljára megengedett a vendéglátóhelyek számára, tekintettel a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira.

Az éttermek szabályozása kifejezetten alulról jövő kezdeményezésre történik. A sárga mellényes tüntetők tiltakozási hullámának leszerelésére Macron afféle társadalmi parlamenteket hívott össze, amelyek tagjait véletlenszerűen választották ki. A klímaüggyel is egy ilyen 150 fős testület foglalkozott, innen származott a hamarosan megvalósuló javaslat.

Neked ajánljuk
Globális vészhelyzetnek nyilvánította a klímaváltozást Szingapúr Salgótarjánban is megkezdődött a helyi klímastratégia kidolgozása Sir David Attenborough már jégszoborként is figyelmeztet a klímaváltozásra Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam