2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az üvegházgázok kibocsátásával veszélyes dominók sorát indíthattuk el

Egy nemzetközi kutatócsoport 2018-as tanulmánya szerint fennáll a kockázata annak, hogy a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is, ha a szén-dioxid-kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedés) között tartani.

„Az ember okozta üvegházhatásúgáz-kibocsátás a Földön uralkodó hőmérséklet nem egyedüli meghatározója. Tanulmányunk azt vetíti előre, hogy az ember előidézte 2 Celsius-fokos globális felmelegedés hatással van a Föld más rendszereire is, ami további felmelegedést generál, még akkor is, ha leállítjuk az üvegházhatásúgáz-kibocsátást” – idézi Will Steffent, az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatóját a Phys.org nyomán a Player.

Ilyen, további melegedést generáló fejlemény az olvadó permafrosztból felszabaduló metán, a fény egy részét visszaverő hótakaró eltűnése vagy az esőerdők pusztulása.

Hogy elkerüljük ezt a forgatókönyvet, szükség van arra, hogy az emberi tevékenység a bolygónk kizsákmányolásától a jó sáfárkodás irányába mozduljon el – hangsúlyozták a kutatók. Az üvegházhatású gázok magas szintű kibocsátása ugyanis kibillenti egyensúlyából időjárásunkat, és ha a Föld gépezetét felborító elemek egyenként meghaladnak egy bizonyos stressz-szintet, gyorsan és valószínűleg visszafordíthatatlanul megváltoznak.

Forrás: World Economic Forum/youtube.com

A tanulmány szerzői szerint a megjósolt állapot elkerüléséért többre van szükség, mint az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése. Többek között fejleszteni kell a mezőgazdaság módszereit, az erdő- és a talajgazdálkodást, a biológiai sokszínűség megőrzésére kell törekedni, valamint olyan technológiákra van szükség, amelyek lehetővé teszik a szén-dioxid kivonását a légkörből.

Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét Klímabarát település díjat kapott Szeged A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam