2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több környezetvédőt gyilkolnak meg a világon

A leggyászosabb év a tavalyi volt, amikor 212 gyilkosság vált ismertté – állítja a Global Witness nevű brit civil szervezet szerdán bemutatott jelentése, amely arra is kitér, hogy számos kormány használta fel a koronavírus-járványt a keservesen kiharcolt környezetvédelmi szabályok enyhítésére.

Egy másik számítás szerint a párizsi klímamegállapodás 2015. decemberi elfogadása óta hetente négy aktivistát gyilkoltak meg, de ennél sokkal több azoknak a száma, akiket erőszakos támadással, letartóztatással, halálos fenyegetéssel vagy perrel elhallgattattak. Az áldozatok mintegy tíz százaléka nő, akik közül több ellen nemi erőszakot követtek el – számolt be az MTI.

A tavalyi gyilkossági esetek több mint fele mindössze két országban, Kolumbiában és a Fülöp-szigeteken történt.

Kolumbiában tavaly 64 környezetvédőt gyilkoltak meg, másfélszer annyit, mint a megelőző évben. A Global Witness szerint ennek az az oka, hogy a kormány és a FARC gerillaszervezet közötti 2016-os békemegállapodás keretében nem gondoskodtak az ország pacifikálásáról, és azokra a területekre, amelyekről a FARC kivonult, benyomultak más fegyveres szervezetek, amelyek üldözik a környezetvédőket.

A Fülöp-szigeteken 43 aktivistát gyilkoltak meg tavaly, 13-mal többet, mint 2018-ban. A szomorú listán Brazília a harmadik, ott 24 aktivistát öltek meg tavaly. Térségekre lebontva a legrosszabb helyzetben Latin-Amerika van: a gyilkosságok több mint kétharmada ott történt.

„A környezet- és földvédők elleni támadások hátterében legnagyobb mértékben a termőterület-nyerés, az olaj- és gázipar, valamint az egyéb ásványbányászat áll, és éppen ezek azok az iparágak, amelyekben a Föld kizsákmányolása növeli a karbonkibocsátást, és így gyorsítja a klímaváltozást”

– mondta Rachel Cox, a szervezet egyik kampányfelelőse. Latin-Amerikában a bányászattal kapcsolatos konfliktusok állnak leginkább a gyilkosságok hátterében, Ázsiában pedig a mezőgazdaság, a termőterület-növelés. A probléma Európát is érinti: Romániában tavaly két környezetvédőt gyilkoltak meg. 

A Global Witness szerint a tavalyi 212 gyilkosság közül 36-ot hatósági fegyveres tisztségviselők követtek el, a többit bérgyilkosok, bűnbandák vagy magántulajdonban lévő biztonsági cégek emberei.

Forrás: GlobalWitness/youtube.com
Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét Klímabarát település díjat kapott Szeged A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam