2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pokol kapuja Szibériában van

Az erdők kivágása az örök fagy olvadásához vezet Szibériában, az így kialakult geológiai képződményt nevezték el a helyiek a Pokol kapujának, amely a klímaváltozás hatására egyre szélesebbre tárul.

A Kelet-Szibériában található Batagaika-kráter kb. két kilométer hosszú, majdnem egy kilométer széles, egyik oldalán 85 méter mély szakadék van. A Batagaika termikus karszt, vagyis olyan földterület, amelyet a permafroszt, azaz az örök fagy olvadása alakított ki (olyan talaj, amely legalább két éven keresztül fagyott állapotban van). Mindez a klímaváltozás következménye.

A helyi jakutuk a furcsa geológiai képződményt a Pokol kapujának nevezik.

A Batagaika az 1960-as években kezdett kialakulni, miután a területén lévő erdőt kivágták. Ezt követően a föld megsüllyedt, és ez a folyamat napjaikban a hőmérséklet drasztikus emelkedésének következtében felgyorsult.

A Batagaika kráter a NASA műholdfelvételén. A kráter szélei évente körülbelül 20-30 méterrel tágulnak. A szabadon maradt és időjárásnak kitett jégrétegek fokozatosan megolvadnak. A keletkező víz elpárolog vagy elfolyik, a talaj és az üledék, amelyet a jég tart meg, összeomlik Fotó: NASA/Wikimedia Commons

Az eredmény egy páratlan természetes laboratórium a tudósok számára, akik meg akarják érteni az éghajlatváltozás által veszélyeztetett permafroszt-környezetet: a kráter falában lévő, 70-80 méter széles, fagyott állapotú rétegek lehetővé teszik a tíz- vagy akár százezer évekre való visszatekintést is.

Forrás: ShantiUniverse/youtube.com

Mivel az örök fagy keresztmetszete több százezer évet fog át, tanulmányozása segíthet a tudósoknak megérteni, hogyan reagált a korábbi természeti környezet az éghajlatváltozásokra. Ez viszont megválaszolja azt a kérdést, hogy milyen következményekkel jár az emberiség által előidézett globális felmelegedés.

A tudósokat aggasztja az örök fagy olvadása – és nem csak azért, mert ez egy fontos ökoszisztéma pusztulását és elvesztését jelenti. Hanem azért, mert az üvegházhatású gázok, beleértve a metánt is, csapdába estek a jégrétegekben, most pedig a nagymértékű olvadás gázokat bocsát ki a légkörbe, ami tovább gyorsítja a globális felmelegedést.

Neked ajánljuk
Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam