2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy magyar nemesítésű fa lehet a klímavédelem új fegyvere

Egyedülálló hibrid fákkal tisztítaná meg a levegőt, és érné el hazánk klímacéljait egy magyar vállalkozás. A SUNWO Zrt. a Balaton mellett hozta létre Európa első karbon-klíma ültetvényét.

Az ígéretes és rendkívül ellenálló smaragdfák egy hektáron 100 tonna szén-dioxidot nyelnek el évente, gyökérzetük pedig szűrőként képes megtisztítani a szennyezett talajt – derül ki az Euronews összeállításából.

Forrás: euronews/youtube.com

A SZERK.

Az Euronewson megjelent tartalom ismertetése után egy természetvédelmi szakmai szervezet vezetőjétől az alábbi észrevételt kapta szerkesztőségünk:

A napokban megjelent cikkük a császárfáról felzúdulást okozott a természetvédők körében. Ez a fa ma már spontán terjed, hasonlóan a bálványfához, és inváziós jelleget kezdett ölteni. Hatása a hazai ökoszisztémákra és biodiverzitásra várhatóan katasztrofális lesz. Egy neves ökológus a posztjában így reagált a fa telepítésével kapcsolatos, a cikkben szereplő videóra: "Az ilyen posztok nagyon-nagyon veszélyesek. Azon túlmenően, hogy idegenhonos szaporítóanyagot (Paulownia spp.) mély-magyar innovációként tálal, félrevezető és hamis információkat elegyít vele (megtisztítja a talajt) a tudományosság látszatát keltve... A fafaj relatíve nagy víz és tápanyagigényű, kizsarolja a talajt és mivel gyors növekedésű a faanyaga gyakorlatilag semmire sem jó (rétegelt lemez gyártás, vakfurnér, gyümölcsláda esetleg gyufa - erre jók a hazai nyarak is), faanyaga nem rovarálló, gyorsan korhad. Észak-Amerikában hasonló terjedést mutat mint az inváziós bálványfa. Az állomány nem fenntartható hosszabb ideig - azaz mi is lesz a megkötött szénnel???"

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam