2020. november 25., Katalin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft

A redmondi konszern hosszú távon lecserélné az összes dízelgenerátorát. Az óriáscég az egyik számítógépközpontjában 48 órán át tesztelte a hidrogénen alapuló üzemanyagcellákat. A társaság arra volt kíváncsi, hogy a vészhelyzeti áramellátás megoldható-e klímabarát módon, üzemanyagcellák segítségével.

A Microsoft elszánta magát arra, hogy 2030-ig „szén-dioxid-negatív”, vagyis klímasemleges lesz a károsanyag-kibocsátás területén, és ebben jelentős szerep juthat a hidrogén alkalmazásának. A dízelgenerátorok felelősek a vállalat károsanyag-kibocsátásának körülbelül 1 százalékáért. A berendezésekre azért van szükség, hogy ha az elsődleges áramellátó rendszerek elromlanának, akkor biztosítsák a szervercentrumok működtetéséhez szükséges energiát.

Fotó: microsoft.com

A kapcsolódó blogbejegyzésből kiderült, hogy a kipróbált rendszer 48 órán keresztül végig zökkenőmentesen működött, és egy olyan elektrolizátorral van felszerelve, amely a vizet oxigénre és tiszta hidrogénre bontja. A hidrogénnel kapcsolatban az az egyik legnagyobb probléma, hogy az előállítása viszonylag sok energiát emészt fel. A Microsoft ezzel kapcsolatban azt taglalta, hogy éppen ezért az új rendszer akár szélkerekekkel és napenergiás készülékekkel is együtt dolgozhat. Amennyiben túl sok lenne a rendelkezésre álló energia, például különösen szeles vagy napos napokon, akkor az felhasználható az elektrolizáló segítségével a hidrogén előállítására. A hidrogént tárolják, és szükség esetén, például áramszünetek alatt felhasználhatják.

Az új megoldás teljesítménye 250 kilowatt, és tíz szerverszekrényt tud ellátni energiával. A következő cél egy olyan rendszer megalkotása, amelynek a teljesítménye már 3 megawatt lesz, és amely már elvileg teljesen egyenértékű lesz a jelenleg alkalmazott dízelgenerátorokkal. A Microsoft szakemberei egyébként úgy becsülik, hogy egyetlen számítógépközpont üzemanyagcellákkal való 48 órás energiaellátásához kereken 100 tonna hidrogénre van szükség. Az ellátásbiztonság garantálásához ugyanakkor ennél sokkal több hidrogén kellene. Arról a vállalat nem közölt információkat, hogy ezt miként akarja majd megoldani.

Neked ajánljuk
A természet védelme nélkül a Covid–19-járványnál is több áldozattal járhatnak a jövőbeni pandémiák 20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával Számukra biztosan nem színjáték a fenntarthatóság Csak Európában lehet hozzájutni a Volkswagen ID.5-höz Ollókat elő – barkácsoljunk a hulladékcsökkentés jegyében!
Tovább a forrásra: sg.hu
Vissza
Hírfolyam