2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft

A redmondi konszern hosszú távon lecserélné az összes dízelgenerátorát. Az óriáscég az egyik számítógépközpontjában 48 órán át tesztelte a hidrogénen alapuló üzemanyagcellákat. A társaság arra volt kíváncsi, hogy a vészhelyzeti áramellátás megoldható-e klímabarát módon, üzemanyagcellák segítségével.

A Microsoft elszánta magát arra, hogy 2030-ig „szén-dioxid-negatív”, vagyis klímasemleges lesz a károsanyag-kibocsátás területén, és ebben jelentős szerep juthat a hidrogén alkalmazásának. A dízelgenerátorok felelősek a vállalat károsanyag-kibocsátásának körülbelül 1 százalékáért. A berendezésekre azért van szükség, hogy ha az elsődleges áramellátó rendszerek elromlanának, akkor biztosítsák a szervercentrumok működtetéséhez szükséges energiát.

Fotó: microsoft.com

A kapcsolódó blogbejegyzésből kiderült, hogy a kipróbált rendszer 48 órán keresztül végig zökkenőmentesen működött, és egy olyan elektrolizátorral van felszerelve, amely a vizet oxigénre és tiszta hidrogénre bontja. A hidrogénnel kapcsolatban az az egyik legnagyobb probléma, hogy az előállítása viszonylag sok energiát emészt fel. A Microsoft ezzel kapcsolatban azt taglalta, hogy éppen ezért az új rendszer akár szélkerekekkel és napenergiás készülékekkel is együtt dolgozhat. Amennyiben túl sok lenne a rendelkezésre álló energia, például különösen szeles vagy napos napokon, akkor az felhasználható az elektrolizáló segítségével a hidrogén előállítására. A hidrogént tárolják, és szükség esetén, például áramszünetek alatt felhasználhatják.

Az új megoldás teljesítménye 250 kilowatt, és tíz szerverszekrényt tud ellátni energiával. A következő cél egy olyan rendszer megalkotása, amelynek a teljesítménye már 3 megawatt lesz, és amely már elvileg teljesen egyenértékű lesz a jelenleg alkalmazott dízelgenerátorokkal. A Microsoft szakemberei egyébként úgy becsülik, hogy egyetlen számítógépközpont üzemanyagcellákkal való 48 órás energiaellátásához kereken 100 tonna hidrogénre van szükség. Az ellátásbiztonság garantálásához ugyanakkor ennél sokkal több hidrogén kellene. Arról a vállalat nem közölt információkat, hogy ezt miként akarja majd megoldani.

Neked ajánljuk
Csodák szigete, Madagaszkár (természetfilm) A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén Biztonságban a Balatonon: a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai Több mint 50 helyen csaptak fel a lángok Görögországban
Tovább a forrásra: sg.hu
Vissza
Hírfolyam