2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

James Lovelock: Tanulunk, bár lassan...

Óvatosan derűlátó a 20. század egyik legjelentősebb környezettudósa, a 101. életévébe lépett brit James Lovelock. Nevéhez fűződik az ózonréteget károsító anyagok kutatása és a Gaia-elmélet megalkotása.

A Gaia-elmélet alapvetése, hogy a Föld valamennyi élő és élettelen része szorosan összefüggő rendszert alkotva képes fenntartani létezésének feltételeit. Lovelock világhírűvé vált definíciója szerint a Gaia a Föld bioszféráját, atmoszféráját, vizeit és földjeit magában foglaló komplex egység, amely képes kialakítani, illetve fenntartani a földi élethez szükséges optimális fizikai és kémiai környezetet.

A mester 101 évesen diszkréten optimista Fotó: BBC interjú

A BBC stábja 101. születésnapja alkalmából kereste fel otthonában Lovelockot. Lovelock a vele készített interjúban arról beszél, hogy szerinte az emberiség egy nagyon veszedelmes játékba bocsátkozott azzal, hogy közvetlenül avatkozunk be a Gaia-mechanizmus működésébe. A tudós korábban többször beszélt már arról, hogy az emberiség kudarcra ítéltetett, most azonban, a BBC riporterének megfogalmazása szerint, 101. életévét optimistán kezdte el, mert a fejlett országokban már jelentős előrehaladás tapasztalható a fenntartható energiaforrások használatában.

Ezek az alternatív energiaforrások nem forgatják fel a Föld alapvető szabályozó mechanizmusait, ami nehéz helyzetünkben is bizakodásra ad okot. Lovelock szerint „tanulunk, bár lassan”.

A világhírű tudós a globális koronavírus-helyzetre is kitért. Szerinte az evolúció logikája miatt a túlnépesedés miatt szinte kódolva volt egy ilyen jellegű járvány megjelenése. Interjúja végén Lovelock boldognak mondta magát 101. életévébe lépve. Bár bevallása szerint korábban tartott attól, milyen élet vár rá, ha eléri ezt a kort, de ma már még az ezzel járó nehézségekre is derűsen tekint.

Neked ajánljuk
A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz Újabb részletek a Sydney-t és környékét sújtó árvízről Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba A Közös Kutatóközpont szerint megkaphatja a zöld címkét az atomenergia
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam