2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műholdképek az eltűnt kanadai jégsapkákról

A kutatók 2022-re jósolták a két, Kanada legészakibb részén található jégsapka olvadását, ám az esemény sajnos a vártnál sokkal hamarabb következett be.

Mint korábban megírtuk, az amerikai Coloradói Egyetemen működő Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (National Snow and Ice Data Center, NSIDC) kutatói műholdfelvételek alapján észlelték, hogy a kanadai fennhatóságú Ellesmere-szigeten két kis méretű gleccserhez hasonló jégsapka is elolvadt az elmúlt fél évtized alatt.

Tundra az Ellesmere-szigeten Fotó: Paul Gierszewski – Wikimedia Commons

Bár kiterjedésük nem volt hatalmas, a nagyobbiké mindösszesen 7,5 négyzetkilométer, a kisebbik csupán 2,8 négyzetkilométer területű volt, a folyamat azért is ijesztő, mert az Ellesmere-sziget Kanada legészakibb részén, Grönland mellett, vagyis jóval az északi sarkkörön túl található.

Műholdképek a jégsapkákról. A bal oldali 2015 augusztusában, a jobb oldali 2020 júliusában készült Fotó: NSIDC (Reprodukció)

A 2020. július 14-én készült műholdképeken már nem látni a helyükön semmit.

Az NSIDC által közölt adatok szerint az elmúlt 115 ezer évben nem voltak ennyire melegek a nyarak ebben a régióban.

Neked ajánljuk
A háború nyelvén kell szólni a klímaváltozásról A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Ideje lenne húznunk egy vonalat... Együtt lépnek az óriáscégek Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam