2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Innovatív módszerekkel készülnek a klímaváltozásra ezek a magyar települések

A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségeket (aszályok, árvizek, hőhullámok) és azok következményeit már itt, Magyarországon is a saját bőrünkön érezzük. Több település is úgy döntött, hogy proaktívan reagál a várhatóan egyre csak súlyosbodó problémára.  

A Belügyminisztérium és a WWF Magyarország LIFE-MICACC projektje olyan településeket támogat, amelyek vízgazdálkodási problémákkal küszködnek, öt településen pedig már el is készültek a természetes vízmegtartásra épülő prototípusok.

A Bátya, Püspökszilágy, Rákócziújfalu, Ruzsa és Tiszatarján községekben indult projektben arra keresnek Magyarországon alkalmazható módszereket, hogy miként válhatnak ellenállóbbá a kistelepülések az éghajlatváltozással egyre súlyosbodó vízgazdálkodási szélsőségekkel szemben.

Újítás a csapadékvíz-gazdálkodásban Bátyán

A hirtelen lezúduló csapadék gyakran elöntött néhány utcát és pincét a Bács-Kiskun megyei községen. Az elvezetés helyett az esővíz megőrzése mellett döntöttek, hiszen az éves csapadék Bátyán sem haladja meg az 550 mm-t, ami jóval kevesebb a szükségesnél.

A bátyai csapadékvíz-tározó terve Kép: vizmegtartomegoldasok.bm.hu/ készítette:Csaba Kinga, Ruzics Csilla

A MICACC-projekt keretében az összegyűjtött esővizet egy régi, korábban elhanyagolt anyagnyerőhelyre (agyaggödör, kubikgödör) vezették a falu szélén, ezzel egy mintegy 1 hektáros vizesélőhelyet hoztak létre.

Az így születő kis tó megőrzi Bátya értékes vízkincsét a szárazabb időkre, beszivárogva visszapótolja a talajvizet, elpárologva pedig javítja a mikroklímát, táplálja a növényzetet és mérsékli a klímaváltozás hatásait. A part egyik oldala jól megközelíthető, kikapcsolódásra alkalmas, a másik oldala háborítatlan, így menedéket biztosít az élővilágnak – többek között védett hüllőknek és a nádban fészkelő madaraknak. A parton a lakosokkal közösen őshonos fafajokat ültettek: fekete nyarat, fehér füzet, magyar kőrist, enyves égert.

A Püspökszilágyin, Rákócziújfalun, Ruzsán és Tiszatarjánon bevezetett új innovatív megoldások elolvashatók a Qubit cikkében vagy a projekt weboldalán

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit Az UNESCO sürgeti, hogy a klímaváltozás is kerüljön be a tananyagba Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam