2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A járvány elleni védekezés logikáját lehetne alkalmazni a klímapolitikában is?

„A járvány nem véd meg minket, de katalizálhatja azt, ami saját magunk megmentéséhez szükséges” – összegzi Renzo Guinto, az Aspen Intézet vezető kutatója meglátását arról, hogy a klímaváltozás és a koronavírus-járvány óhatatlanul is komoly hatással vannak egymásra. 

Véleménycikkében kiemeli, hogy miközben a világ a koronavírus-válságra összpontosít, a klímaváltozás folyamata töretlenül halad előre, veszélyei pedig valószínűleg keresztezik majd a koronavírus-járványt, illetve annak kezelését az egészségügyi rendszer megterhelésével és azzal, hogy megnehezítik az embereknek a közösségi távolságtartás szabályainak betartását.

A Fülöp-szigeteki tájfunok jól mutatják például, egy komoly természeti katasztrófa óhatatlanul is arra készteti az embereket, hogy kijöjjenek a karanténból, és zsúfolt menedékközpontokba menjenek, ahol a közösségi távolságtartás előírásait lényegében lehetetlenség betartani. 

Térdig érő vízben gázolnak helyiek a Vongfong nevű tájfun elvonulása után a Manilától délkeletre fekvő Bulan egyik elöntött utcáján, Sorsogon tartományban 2020. május 15-én Fotó: MTI/EPA/Romedor Gloriane

Ugyanakkor a koronavírus-járvány bizonyos mértékben csökkenti az emberiség környezetre gyakorolt hatását. A szén-dioxid-kibocsátás például hatalmas mértékben visszaesett, a 2010-es szinthez tért vissza.

A helyzetre azonban nem úgy kell tekinteni, mint amely esélyt ad a bolygónak a fellélegzésre. Egyértelműen nem ez az egészséges és mindenki számára egyenlő hatásokkal járó dekarbonizáció útja. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a járvány nem tudja ösztönözni az előrelépést a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Ahogy azt a globális egészségügyi hatóságok és környezetvédelmi szakemberek is állítják, csak akkor lehet elérni, hogy a járvány utáni új norma védje a bolygót és az embereket, ha a vezetők és döntéshozók biztosítják, hogy a koronavírus-válság utáni kilábalás minden tekintetben egészséges és zöld lesz.

A koronavírus elleni fellépésnek kezdetben „a görbe ellaposítása” volt a mantrája.
Ugyanezt a logikát kellene használnunk a klímavédelem terén az üvegházhatású emisszió és a teljes ökológiai lábnyomunk görbéjének ellaposításával, hogy időt nyerhessünk a fenntartható rendszerek kiépítéséhez.

Kép: Shutterstock
Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Teszteltük a tudásalapú politikát – és sikeresnek bizonyult! Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A jövő útja napelemmel van kirakva
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam