2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új klímajelentés: olvad a jövőnk...

A héten új jelentésben összegezte a 2019-es év időjárási trendjeit az Amerikai Meteorológiai Társaság (AMS). A jelentésben a klímaváltozás hatásairól gyakran olvasó ember számára nem sok újdonság van, néhány adat a tavalyi évvel kapcsolatban azonban igazán szembeötlő.

A kutatást az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) koordinálta, és hatvan ország több mint 520 kutatója közreműködött benne. Az éves jelentést meteorológus körökben szokták a klimatikus rendszer éves kontrollvizsgálatának is nevezni – áll a Qubiten megjelent részletes összefoglalóban.

A jelentés legfőbb megállapításai szerint 2019 az eddigi legforróbb évek közé tartozott, az üvegházhatású gázok légköri mennyisége újabb rekordot döntött, és a 2010-től 2019-ig tartó évtized az eddigi legmelegebb volt a feljegyzések kezdete, azaz a 19. század közepe óta.

1980 óta minden egyes évtized melegebb volt, mint az előző, a 2010-es évtized átlaghőmérséklete például 0,2 Celsius-fokkal haladta meg a 2000-esét.

„A klímaváltozás legfőbb kiváltó oka, a hosszú élettartamú üvegházhatású gázok kibocsátása tovább növekszik” – olvasható az AMS jelentésében, melyről a CNN is beszámolt.

32 éve olvadnak a gleccserek, 8 éve nő az óceánok szintje Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit Az UNESCO sürgeti, hogy a klímaváltozás is kerüljön be a tananyagba Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: Qubit.hu
Vissza
Hírfolyam