2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az alkalmazkodás érdekében visszavesz az aszfaltból egy holland város

Az átalakuló klíma hatására a városok kő-, beton- és aszfaltfelületei számos nehézséget okoznak: nem csak a mikroklíma felmelegedéséhez járulnak hozzá, rossz vízelnyelő képességükkel a villámárvizek kialakulásához is hozzájárulnak. Ez a jövőkép a holland Arnhem vezetését arra sarkallta, hogy átgondolják a városi felületek arányait.

A pár hete nyilvánosságra hozott, tízéves terv szerint az aszfaltozott felületek tíz százalékát felszámolják, füvet és más növényeket telepítve a felszabadított helyre. Ezzel az az egyik cél, hogy az eső 90 százalékát a talaj nyelje el, csak a maradék kerüljön a csatornarendszerbe – számolt be a Guardian alapján a G7.

A tervek szerint a legkevésbé használt utakon szüntetik meg az aszfaltborítást, és a kinyert anyagot lehetőség szerint újrahasznosítják.

Emellett a legtöbb ember által látogatott terek és bevásárlóközpontok közelében kisebb tavakat alakítanak ki, az odavezető utak mellett fákat ültetnek, így segítenek elviselni a jövőben valószínűleg egyre gyakrabban érkező hőhullámokat. Emellett a polgárokat anyagilag is ösztönzik majd az olyan megoldások alkalmazására, mint az esővíz gyűjtése vagy éppen növényekkel borított tetők kialakítása.

Arnhem látképe Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Az európai városok több mint felében még mindig probléma a levegőszennyezettség Túl a láthatáron – Magyar földön, magyar ég alatt... 2021 (természetfilm) Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam