2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megyei jogú városok a klímavédelem élharcosai

A megyei jogú városok időarányosan már túlteljesítették a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett vállalásaikat – közölte a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke.

Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére az MJVSZ két éve csatlakozott az Under2 nemzetközi klímavédelmi megállapodáshoz, és a magyar nagyvárosok már időarányosan túlteljesítették vállalásaikat.

Az 1990-es szinthez képest több mint 50 százalékkal csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást, 10 év múlva pedig meg fogják haladni a 70 százalékos szintet, miközben az unió 2050-re vállalta a kibocsátás 80 százalékos csökkentését.

Szita Károly a kormányzat által elsősorban a nagyvárosok számára meghirdetett Zöld Busz Program mintaprojektjének pénteki sajtótájékoztatóján beszélt az MTI-nek arról, hogy a károsanyag-kibocsátásban a tömegközlekedés az egyik meghatározó tényező, ezért is fontos a helyi közlekedés zöldítése.

Kaposvár polgármestere elmondta: a klímavédelmi célok elérése érdekében ezek a városok számos energiahatékonysági projektet indítottak, így a dízelüzemű buszokat több helyen sűrített földgázzal vagy elektromos meghajtással működő járművekre cserélik, megújuló energiát termelnek például naperőművekkel – mint Kaposváron, ahol ősszel adják át Közép-Európa legnagyobb naperőműparkját. Emellett számos intézmény energiahatékonysági felújítását is elvégezték.

Kaposvár főtere Fotó: MTVA Fotó: Váli Miklós
Neked ajánljuk
Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam