2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elmúlt öt évben mérték a három legforróbb júliust a világban

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) friss adatai szerint világszerte a harmadik legmelegebb július volt az idei.

„Ez nem csupán egy nyári dolog, hanem globális jelenség, és minden egyes hónap egyre melegebb lesz” – idézte Freja Vamborgot, a Copernicus kutatóját a hvg.hu.

A 19. század közepe óta vezetett hőmérsékleti feljegyzések szerint az elmúlt öt év volt a Föld eddigi legmelegebb fél évtizede.

A júliusok között pedig csak a 2019-es és a 2016-os volt melegebb az ideinél.

Az amerikai Új-Mexikó és Texas államokban rekordhőmérsékletet mértek az elmúlt hónapban. A Közel-Keletet ugyancsak rekordhőség sújtja: Bahreinben az elmúlt 120 év legmelegebb júliusát mérték. Az adatok szerint a Csendes-óceán északkeleti részének egyes területein a vízfelszín feletti hőmérséklet csaknem 5 Celsius-fokkal haladta meg a 40 éves átlagot.

Ugyanakkor az elmúlt évtizedekben a globálisnál több mint kétszer gyorsabb ütemben melegedő Északi-sarkvidéken az 1979 óta mért legkisebb júliusi tengerijég-kiterjedést mérték.

Hűsölők a spanyol tengerparton a júliusi hőségriadó idején Fotó: MTI/EPA/EFE/David Arquimbau Sintes
Neked ajánljuk
Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Milyen tanulságokat rejt Erdély középkori környezettörténete? A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam