2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dél-Ázsia lehet a felmelegedés legnagyobb vesztese

Ázsia már ma is olyan környezeti kihívásokkal néz szembe, mint az árvizek, aszályok, tájfunok, valamint a növekvő hőmérséklet és páratartalom. A jövőben azonban még pusztítóbb éghajlati változásokra számítanak a szakértők, ami súlyos társadalmi-gazdasági hatásokkal fog járni.

Délkelet-Ázsiában várhatók a világon a legsúlyosabb következményei a globális felmelegedésnek a McKinsey friss tanulmánya szerint. Ezért a régió számára létfontosságú kezelni a problémát, ha a világgazdaság motorja szeretne
maradni a jövőben is – írta meg a Világgazdaság nyomtatott kiadása.

Az ázsiai bruttó hazai termék 2050-re 2,8 és 4,7 ezermilliárd dollárral csökkenhet éves szinten, ha az éghajlatváltozás miatt meghiúsul a kültéri munkavégzés.

Mezőgazdasági idénymunkás Bangladesben. A magasabb hőmérséklet és páratartalom a legszegényebb országokat sújtja a leginkább, hiszen ezek a szabadtéri munkára és a természeti tőkére támaszkodnak, és szűkebbek a lehetőségeik az infrastrukturális fejlesztésekre Fotó: shutterstock.com

Jonathan Woetzel, a McKinsey vezetője szerint Délkelet-Ázsia mellett Banglades, India és Pakisztán is extrém időjárással néz majd szembe: ezekben az országokban 20 százalék a valószínűsége annak, hogy 2050-re 500 és 700 millió közti népesség életét teszi lehetetlenné a végzetes hőhullám.

A becslések szerint a növekvő tengerszint okozta árvizek több ezermilliárd dollárnyi anyagi kárt okoznak a jövőben, és az infrastrukturális rongálás mellett az ivóvízforrásokat is szennyezik.

Az éghajlatváltozás kihívásaira Délkelet-Ázsia és Ázsia fejlődő része úgy tud felkészülni, ha olyan infrastruktúrát épít ki, amely ellenálló a szélsőséges éghajlati változásokkal szemben. A régió szerencséje, hogy az infrastruktúra kiépítése jelenleg is zajlik, lehetőséget adva az országoknak arra, hogy felkészüljenek a jövő viszontagságaira. A felkészülés mellett a karbonsemlegesség elérése is létfontosságú.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Világgazdaság
Vissza
Hírfolyam