2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelzésértékű: a vékony jég miatt a vártnál hamarabb ért célba a sarkkutató hajó

A Polarstern német kutatóhajó, amely minden idők legjelentősebb expedíciója keretében kutatja az Északi-sarkvidék klímáját, a vékony és gyorsan olvadó jég miatt a vártnál hamarabb elérte a Föld legészakibb pontját.

„Hihetetlenül gyors utunk volt” – közölte szerdán Marcus Rex expedícióvezető, aki szerint „ijesztő látni, hogy milyen vékony és milyen gyorsan olvad a jég” az Északi-sarkon – idézi a Hirado.hu.

„Sürgősen tenni kell valamit, mert az Arktisz nem sokáig várhat tovább”

– fogalmazott a tudós. A Mosaic nevű nemzetközi expedíciót koordináló bremerhaveni Alfred Wegener Intézet júliusban azt közölte, hogy a sarkvidéki jég minden korábbinál kisebb volt abban a hónapban a műholdas mérések kezdete óta.

Fotó: Mosaic Expedtition/awi.de

Az észak-sarkvidéki jégtakaró rendszerint márciusra éri el legnagyobb és szeptemberre a legkisebb kiterjedését. Az eddigi legkisebb kiterjedést 2012 szeptemberében mérték 3,4 millió négyzetkilométerrel, tavaly a második legkisebbet. Egyelőre nem tudni, hogy idén szeptemberben új rekord születik-e.

A jégtörő 11 hónapja van úton az Északi-sarkvidéken – eleinte egy óriási jégtömbhöz odafagyva sodródott, a jégtábla azonban júliusban darabokra tört az olvadás hatására, azóta a hajó saját erőből halad.

Az Északi-sarkon áthaladva a Polarstern Szibéria felé indul, hogy útközben a fagyási folyamat kezdetét kísérje figyelemmel. Igyekszik majd hozzáfagyni egy jégtáblához, hogy azzal együtt sodródjon előre. A misszió befejezését októberre tervezik.

Fotó: Mosaic Expedtition/awi.de

A 17 ország részvételével zajló, 140 millió eurós (50 milliárd forintos) expedíció tavaly szeptemberben indult Bremerhavenből, az ottani Alfred Wegener Sark- és Óceánkutató Intézet vezetésével, célja pedig a globális felmelegedés Északi-sarkvidékre gyakorolt hatásának tanulmányozása és a klíma változását előrejelző tudományos modellek tökéletesítése.

Neked ajánljuk
Klímabarát település díjat kapott Szeged Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam