2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordhőségben pusztítanak a bozóttüzek Kaliforniában és Coloradóban

Észak-Kaliforniában hétfő óta lángol a partvidék, szerdára virradóra több újabb településen költöztették ki a lakókat a főváros, Sacramento környékén.

A Sacramentótól délnyugatra fekvő, mintegy 100 ezer lakost számláló Vacaville-ből például éjjel kellett mindenkinek kiköltöznie, és több kis településen szintén kötelező kiürítést rendeltek el a hatóságok – jelentette az MTI.

A Sacramento Bee című, helyi lap szerint több településen életveszélyes helyzet alakult ki.

Sacramentótól Monterey-ig ég a táj, szerda reggel egyszerre több mint két tucat helyen terjedtek a lángok. Eddig több mint 80 ezer hektár vált a tűz martalékává, s előrejelzések szerint a tűzvész terjed a déli vidékek felé.

Tűzoltók a kaliforniai Winters közelében pusztító erdőtűz helyszínén 2020. augusztus 19-én
Fotó: MTI/AP/Noah Berger

A tűzoltók munkáját nehezíti a perzselő hőség és az erős, száraz szél. Az amerikai országos meteorológiai szolgálat jelentése szerint több helyen évtizedes hőségrekordok dőltek meg.

Burbankben 42 Celsius-fok van, 1986 óta nem mértek ilyen hőséget, Paso Robles 50 éves melegrekordot döntött, szerda reggel 44 fok volt.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója az egész államra érvényes rendkívüli állapotot hirdetett ki. A tűzvész terjed keleti irányban is, már a Nevadával határos Mojave Nemzeti Park is lángokban áll. Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb tájvédelmi parkja több mint 6000 négyzet-kilométeres területen fekszik.

Nemcsak Kaliforniában pusztítanak bozóttüzek: Coloradóban Jared Polis kormányzó szerdán közölte, hogy szintén az egész államra érvényes rendeletet ad ki a tűzvész megfékezése érdekében foganatosítandó intézkedésekről. Coloradóban egyszerre legalább mintegy négy helyen vannak bozóttüzek, eddig mintegy 70-80 ezer hektárnyi terület égett le.

Fotó: MTI/AP/Nic Coury
Neked ajánljuk
A háború a klímaválság elleni küzdelemre nézve is végzetes lehet Korai forrósággal küzd az Egyesült Államok Megsemmisült 20 többmilliós villa a szezon első agresszív bozóttüzében Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam