2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Panorámaliftekkel felszerelt függőkerttel nyílik meg a budai Széllkapu

Az új fővárosi zöldfelületen összesen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat és kialakítottak egy új, 500 férőhelyes mélygarázst is – hangzott el a Millenáris Nonprofit Kft. sajtóeseményén.

A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 000 négyzetméter zöldfelülettel.

A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken.

A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, amelyek tetejére napelemeket helyeztek. Így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre.

A sétautak találkozási pontjánál álló, gomba formájú, tetejükön napelemekkel felszerelt építmények a budai Széllkapu parkjában Fotó: MTI/Soós Lajos

A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé.

Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznyefa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is Fotó: MTI/Soós Lajos

A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki.

A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek.

Fényfestés és táncos a Széllkapu-beruházás ünnepélyes átadásán Fotó: MTI/Soós Lajos
Neked ajánljuk
A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Okosbuszmegállók tehetik tisztábbá a jövő városainak levegőjét Túl a láthatáron – Magyar földön, magyar ég alatt... 2021 (természetfilm) Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam