2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar családok karbonlábnyomát hasonlította össze egy új vizsgálat

A GreenDependent Intézet a Piliscsaba-Garancstető Érdekvédelmi Egyesülettel együttműködve 21 háztartás életmódjának karbonlábnyomát mérte fel.

A Daikin Hungary Kft. anyagi támogatásával megvalósult projekt célja annak tudatosítása a lakosságban, hogy életmód-változtatással jelentősen csökkenteni lehet a családok környezeti terhelését. A csökkentés pedig elkerülhetetlen, hiszen a magyarok átlagos karbonlábnyoma kétszeresen meghaladja a fenntartható szintet – ismertette az Agrotrend.

A projekt keretében a GreenDependent Intézet 21 család éves karbonlábnyomát számította ki, melyből 19-et talált alkalmasnak összehasonlításra. A kutatás külön kitért a mindennapos és a szabadidős célú utazásra is, amelyek rendkívüli mértékben megnövelik a családok karbonlábnyomát.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a kutatásba bekapcsolódó családok összesen 81 tagjának átlagos karbon-lábnyoma 4,27 tonna CO2 volt 2019-ben, amely körülbelül kétszerese a fenntartható szintnek.

A vizsgált háztartások karbonlábnyomának egyharmadát az energiafogyasztás teszi ki, melyben kulcsszerepet játszik az ingatlanok gyenge energetikai állapota, valamint a nem körültekintő energiafelhasználás. A második legmeghatározóbb tényező az utazás, a nyaralás és az étkezés, mely a családok karbonlábnyomának közel egyötödéért felelős. A napi közlekedés kevesebb mint a lábnyom egyhatodát teszi ki, a rendszeres utazás pedig ennek is csupán a felét.

A fapadostól a helyi piacig

A kutatásban részt vevő két legnagyobb, egy főre vetített karbonlábnyommal rendelkező család tagjainak éves lábnyoma 7,51 és 6,71 t CO2/év volt. Az egyik család átlagosnál magasabb karbonlábnyomát háztartásuk magas egy főre vetített energiafogyasztása okozza, illetve az évi többszöri, munka miatti repülés. A másik családnál ennek a hátterében elsősorban a kiemelkedően magas utazáshoz kapcsolódó kibocsátás áll, legfőképp tengerentúli repülőútjuk miatt.

A kutatásban a két legkisebb, egy főre eső lábnyommal rendelkező család fejenkénti éves lábnyoma 2,33 és 1,99 t CO2/év. Ez utóbbi két család átlagosnál jóval alacsonyabb karbonlábnyomához hozzájárul, hogy a felnőttek részben helyben dolgoznak, a gyerekeik pedig helyben járnak iskolába. Az alacsony lábnyom másik oka a nyaralás: mindössze egy-két alkalommal, és akkor is jellemzően inkább belföldön nyaraltak. Ők kevesebb húst fogyasztanak, illetve egyesek vásárláskor a helyi, szezonális élelmiszereket részesítik előnyben.

A kutatás legfontosabb üzenete, hogy a háztartások karbonlábnyomának összetétele családonként rendkívül eltérő lehet, ezért minden családnak egyedi megoldásokat is kell alkalmaznia a csökkentés érdekében.

A családok karbonlábnyomának legnagyobb összetevője az otthonuk energiafogyasztása. Ugyancsak fontos tényező a lakhely és munkahely/iskola közötti távolság, illetve az utazás módja. Emellett fontos figyelni az étkezési, bevásárlási szokásokra is: a helyben termelt élelmiszerek, a szezonális friss zöldségek-gyümölcsök vásárlása és fogyasztása is csökkentheti a karbonlábnyomot, akárcsak a kevesebb húsfogyasztás.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Különleges baktériumok adhatnak lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam